Persbericht

9 op de 10 speeltuinen ongeschikt voor kind met beperking 

50 organisaties vragen op Wereld Gehandicapten Dag aandacht voor ‘onbeperkt spelen’ 

Amsterdam/Utrecht, 1 december 2021 

Op 3 december is het Wereld Gehandicapten Dag, een dag die in het teken staat van gelijke kansen voor mensen met en zonder handicap. Bijvoorbeeld de kans om samen te spelen met andere kinderen. Want 9 op de 10 speelplekken zijn niet geschikt voor kinderen met een beperking; zo worden tienduizenden kinderen onbedoeld buitengesloten. Daarom hebben 50 organisaties, van goede doelen tot ontwerpers en gemeenten, zich verenigd in het SamenSpeelNetwerk. Zij bundelden afgelopen twee jaar hun kennis en ervaring en stellen deze nu via onbeperktspelen.nl beschikbaar aan speeltuinen, gemeenten, ouders, zorgverleners, scholen – iedereen die nodig is om samenspelen mogelijk te maken.

Vrienden maken 

Een plek bieden waar alle kinderen uit de buurt samen kunnen spelen – het zit in het DNA van elke speeltuinorganisatie. Toch gaat dat vaak mis. Door bijvoorbeeld mulle paden of ongeschikte toestellen is 90% van de speelplekken niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. Terwijl een speeltuin juist voor hen zo belangrijk is om buurtgenootjes te leren kennen. Want veel kinderen met een beperking gaan ver van huis naar school en hebben nauwelijks vrienden in de buurt. Zij zijn daardoor vaak eenzaam.

Toegankelijk voor iedereen 

Om een speelplek toegankelijk te maken, moet je al vanaf de tekentafel rekening houden met kinderen die anders spelen, zoals kinderen die in een rolstoel zitten, blind zijn, autisme of een verstandelijke beperking hebben. De speelplek moet bijvoorbeeld zo zijn ingericht dat iedereen er zijn weg kan vinden. De paden moeten toegankelijk zijn. Er zijn rustige plekjes voor kinderen die dat nodig hebben. En de glijbaan is bij voorkeur ook geschikt voor kinderen in een rolstoel – want wie wil er nou niet glijden? Onbeperktspelen.nl legt uit hoe dat in zijn werk gaat, met heldere informatie, technische richtlijnen en praktische tips. 

Welkom voelen 

Maar onbeperkt spelen betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid. Gezinnen met een gehandicapt kind moeten zich ook welkom voelen. Kinderen die anders spelen worden uitgenodigd om – op hun eigen manier – mee te doen. Ook daarvoor geeft onbeperktspelen.nl praktische tips. Verder vind je er publicaties, nieuws en internationale onderzoeken over samenspelen. En je leest er de verhalen van ouders, vrijwilligers en professionals die al ervaring hebben met onbeperkt spelen; zij bewijzen dat het kan en delen hun kennis graag.

Samen voor kinderen met een beperking 

Het SamenSpeelNetwerk is twee jaar geleden opgericht door stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van VWS. Steeds meer samenwerkingspartners sluiten zich daarbij aan. Samen maken zij zich hard voor meer speelplekken voor kinderen met én zonder handicap. Daarnaast wordt binnenkort het SamenSpeelFonds gestart, met steun van de Nationale Postcode Loterij. Het fonds biedt financiële hulp om speeltuinen toegankelijk te maken. Zodat ook kinderen met een beperking binnenkort mee kunnen spelen.

- Einde persbericht -

Noot voor de redactie 

Bijgaande foto mag vrij geplaatst worden bij berichten over het SamenSpeelNetwerk, onder vermelding van ©SamenSpeelNetwerk. 

Kijk op onbeperktspelen.nl/campagnetoolkit voor meer materialen en achtergrondinformatie. Voor overige vragen of interviewverzoeken met bijvoorbeeld kinderen, ouders of woordvoerders, kun je contact opnemen met Mariël Verburg, 06-19384343, mverburg@gehandicaptekind.nl.