Persbericht

Nieuw onderzoek wijst uit: eenzaamheid in coronatijd grootste handicap onder kinderen met een beperking

Een klein gebaar helpt kinderen met een handicap door deze lockdown.

Den Haag, 4 maart 2021

Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. Maar liefst 72% van de kinderen met een beperking is door de coronacrisis eenzamer dan ooit. De problematiek zorgt niet alleen voor sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen; ook voelt 75% van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen. Dit blijkt uit onderzoek dat Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) uitvoerde onder 161 gezinnen waarvan tenminste één kind te maken heeft met een beperking. Het Gehandicapte Kind zet tijdens de lockdown extra in op het verstrekken van ondersteunende middelen voor in huis, maar dit is niet voldoende. Om die reden roept het Gehandicapte Kind heel Nederland op om met een klein gebaar kinderen met een beperking en hun gezin door deze coronatijd te helpen. “Een kaartje, belletje of videobericht doet al wonderen”, aldus Marjan van der Velde-Stevens, moeder van de meervoudig beperkte Gideon (8 jaar). Voor meer informatie: gehandicaptekind.nl

Eenzaamheid grootste handicap

Kinderen met een handicap leven vaak al in sociaal isolement, maar door de lockdown is dit isolement nog groter geworden. Zo blijkt uit de onderzoeksresultaten dat kinderen met een beperking die wel vriendjes in de buurt hebben in coronatijd veel minder afspreekt met vriendjes uit de buurt. Het onderzoek wijst ook uit dat 47% van de kinderen überhaupt geen vriendjes in de buurt heeft, aangezien zij niet in de buurt naar school kunnen en zo geen andere kinderen ontmoeten. Waar andere kinderen elkaar nu ontmoeten op speelplekken buiten, is dit voor kinderen met een handicap niet mogelijk omdat speelplekken in hun buurt niet toegankelijk zijn. Ze komen bijvoorbeeld niet voorbij het toegangshek, de paden zijn voor hen niet begaanbaar en veel speeltoestellen zijn voor hen ongeschikt. Binnen de huidige coronamaatregelen is het voor kinderen toegestaan om buiten te sporten. Dit is voor kinderen met een beperking meestal ook geen optie omdat zij vaak extra begeleiding van volwassenen nodig hebben. De aanwezigheid van volwassenen op sportclubs wordt nu immers tot een minimum beperkt. Van de kinderen met een beperking die normaliter wel kunnen sporten, doet 58% dit nu minder dan voor de coronacrisis. 36% van de ondervraagden kan sowieso niet sporten wegens hun beperking en beperkte hulpmiddelen.

Samen helpen we kinderen met een handicap door deze coronatijd

Henk-Willem Laan, directeur van het Gehandicapte Kind: “Het is overduidelijk dat kinderen met een handicap moeizaam en eenzaam de lockdown doorkomen. Daarom zetten wij nu meer dan ooit in op concrete hulpmiddelen die naar behoefte van het kind zorgen voor de juiste positieve impulsen in huis. Denk hierbij aan het verstrekken van een aangepaste gamecontroller zodat oudere kinderen met een beperking online met vriendjes kunnen spelen, of een speciale speelbox met spelmaterialen die het samenspelen van gezinnen met een kind met een ernstige meervoudige beperking stimuleert.”

Marjan van der Velde-Stevens, moeder van de meervoudige beperkte Gideon (8 jaar) kan zo’n speelbox goed gebruiken: “Op een gegeven moment zit je met je handen in het haar. Wat kunnen we nu voor Gideon bedenken? We kunnen niet naar een binnenspeeltuin of boodschappen met hem doen. Ik ben daarom blij dat ik op korte termijn een speelbox heb mogen ontvangen. Dit geeft iedereen in het gezin weer een nieuwe impuls waardoor we weer even wat nieuws te doen hebben met Gideon.”

Deborah den Boer-Geerts, de moeder van de 11-jarige Tatum is blij met de aangepaste gamecontroller voor haar dochter: “Tatum heeft weken binnen gezeten met haar vader en mij. Voorheen had ze op school haar contacten en dat viel plotseling allemaal weg. Dankzij haar aangepaste gamecontroller kan zij knoppen met haar voeten bedienen en gamen met haar klasgenootjes en neefjes. In coronatijd doet ze dat elke dag. Dat maakte dat ze - ondanks dat ze elke dag alleen thuis is - plezier heeft. Het zijn kleine dingen die misschien heel onbelangrijk lijken, maar voor haar van groot belang zijn.”

Henk-Willem Laan sluit af: “Vandaag doen wij een beroep op iedereen om deze gezinnen te steunen. Door bijvoorbeeld aan te bellen en op afstand een gesprekje te hebben, een leuke videoboodschap te maken of een kaartje te versturen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen zich niet eenzaam voelen. Laten we met elkaar wat extra aandacht voor deze kinderen en hun ouders hebben in deze moeilijke tijd!”

Over Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind

Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) is in Nederland de organisatie voor kinderen met een handicap. De stichting helpt hen te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers.

-EINDE PERSBERICHT-

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Smith Communicatie
Contactpersonen: Isabel Nikolov en Nancy Urbanus
T. 06-19914333 (Isabel) / 06-12914549 (Nancy)
E. inikolov@smith-communicatie.nl / nurbanus@smith-communicatie.nl