Naar hoofdinhoud
Kinderen met een beperking op een schaatsframe aan het schaatsen en naast hun schaatsen kinderen zonder beperking | Frame Schaatsen

Dankzij Frame Schaatsen kan íeder kind schaatsen

Stichting het Gehandicapte Kind
Frame Schaatsen

Nederland is een echt schaatsland. Wanneer het winterse weer toelaat gaan we massaal schaatsen op natuurijs. Maar ook op kunstijs bij schaatsbanen zijn we niet weg te slaan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Kinderen met een fysieke beperking staan vaak aan de kant te kijken naar hun leeftijdsgenootjes die plezier maken op het ijs. Dat moet en kan anders!

Daarom zijn wij in 2021 het project Frame Schaatsen gestart. Een groep van 12 kinderen met een beperking (4 t/m 12 jaar) hebben meegedaan met de pilot 'Frame Schaatsen' waar ze schaatslessen op een schaatsframe kregen van de trainers van de Sven Kramer Academy in Heerenveen, Thialf.

Wat is Frame Schaatsen?

We hebben een speciaal schaatsframe ontwikkelt, zodat ook kinderen met een beperking het ijs op kunnen. Dit sporthulpmiddel lijkt op een runningframe (bekend van Frame Running), maar op de plek van de wielen zitten ijzers. Dankzij het schaatsframe met zitje kunnen de kinderen gemakkelijk zitten. Door af te zetten met hun voeten, waar spikes onder zitten, maken ze vaart. Dankzij het schaatsframe kunnen ook kinderen met een motorische beperking, beperkte energie of minder goede balans schaatsen en het échte schaatsgevoel ervaren zonder te vallen of erg vermoeid te raken.

Samen Schaatsen in heel Nederland

Na een succesvolle pilot is het tijd om de sport Frame Schaatsen verder uit te rollen in Nederland. Ons doel is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen (Frame) Schaatsen.

Directeur Henk-Willem Laan vertelt: "Ik hoop dat veel schaatsverenigingen geïnspireerd raken om het Frame Schaatsen als onderdeel aan het lesprogramma toe te voegen, zodat ook kinderen met een beperking net zoveel plezier kunnen hebben als hun leeftijdsgenootjes."

We willen schaatsbanen en schaatsverenigingen inspireren en op weg helpen om inclusieve schaatslessen te geven, zodat kinderen met en zonder beperking samen kunnen schaatsen. Om geïnteresseerde schaatsverenigingen en ijsbanen op weg te helpen is er een een werkboek voor schaatstrainers ontwikkeld, gaan we schaatsbanen ondersteunen en adviseren om inclusieve schaatslessen te geven en zetten we de Samen Schaatsen Elfstedentoer op.

Samen Schaatsen Elfstedentoer

Tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar kennis maken met het Frame Schaatsen en ervaren dat samen schaatsen superleuk is! Op 14 locaties in het land geven we gratis schaatsclinics, die verzorgd worden door ervaren instructeurs van de Sven Kramer Academy. We hopen hierbij kinderen, ouders en schaatsbanen te laten zien dat samen schaatsen mogelijk is!

Lees alles over de Samen Schaatsen Elfstedentoer

Frame Schaatsen bij deze ijsclubs

Sommige schaatsbanen en ijsclubs hebben het Frame Schaatsen al opgenomen in hun gewone aanbod. Hier kun je een schaatsframe huren om zelf te schaatsen, of kun je op een schaatsframe deelnemen aan de lessen:

  • Heerenveen, Thialf
    Wil je graag een cursus Frame Schaatsen volgen of een schaatsframe huren? Bij de Sven Kramer Academy schaatsen kinderen met en zonder beperking allemaal tegelijk en kan je tijdens de vakantiecursus meedoen aan de reguliere schaatscursus. Meer informatie op de website van de Sven Kramer Academy of mail naar: info@svenkrameracademy.nl
  • Utrecht, de Vechtesebanen
    Wil je graag samen met de kinderen uit de buurt of klas meedoen aan de schaatslessen van Duosport? Dat kan! Bij duosport schaatsen twee of drie kinderen met een schaatsframe mee met de reguliere schaatslessen. Meer informatie op de website van Duo sport.
  • Hoorn, de Westfries
    Wil je graag samen met de kinderen uit de buurt of klas meedoen aan de schaatslessen van Duosport? Dat kan! Bij Duosport schaatsen twee of drie kinderen met een schaatsframe mee met de reguliere schaatslessen. Meer informatie op de website van Duo sport.
Sill aan het frameschaatsen | Frame Schaatsen

Doneer en help kinderen met een handicap frameschaatsen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te sporten.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.