Subsidie voor sociale inclusie in het onderwijs
Alle kinderen samen naar school laten gaan en van elkaar te laten leren, dat is de droom van Stichting het Gehandicapte Kind. Kinderen moeten samen kunnen opgroeien en ervaren dat iedereen erbij hoort, ongeacht of ze een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben, een ontwikkelingsachterstand of gedragsproblematiek. Sommige scholen brengen dit al in de praktijk, andere zoeken nog naar manieren om hun onderwijs inclusiever te maken.
Uitdaging: sociale inclusie
De sociale inclusie van kinderen met en zonder beperkingen blijkt vaak een uitdaging te zijn voor scholen. Hoe breng je kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact? Hoe zorg je ervoor dat kinderen met een beperking op school er helemaal bij horen? Hoe stimuleer je dat kinderen met een beperking ook na schooltijd kunnen afspreken met klasgenoten om samen te spelen of activiteiten te ondernemen? Vanuit de missie ‘Geen kind zonder vriendjes’ wil Stichting het Gehandicapte Kind scholen hierbij ondersteunen.
Subsidie beschikbaar
Stichting het Gehandicapte Kind stelt subsidie beschikbaar voor inspirerende projecten die het contact tussen leerlingen met en zonder beperking bevorderen. De bijdrage is maximaal € 10.000 per project; aanvragen kunnen tot en met 11 oktober ingediend worden.
Waar kijken we naar bij de beoordeling?
- Het project richt zich op sociale interactie tussen leerlingen met en zonder beperking, binnen en buiten de school.
- Het project kan een nieuwe activiteit zijn of een uitbreiding op een succesvolle bestaande activiteit.
- Bij voorkeur gaat het om een initiatief dat is bedacht door de leerlingen zelf, of ze zijn actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van het initiatief.
- Het project wordt vastgelegd in woord en beeld zodat het andere scholen kan inspireren om een soortgelijk project te starten.
Randvoorwaarden
- De aanvraag wordt ingediend door een privaatrechtelijke rechtspersoon: de schoolstichting, vereniging of koepelorganisatie.
- Het project wordt uitgevoerd in het schooljaar 2024-2025.
- Het project heeft een maximale looptijd van 1 jaar.
- Er is een maximale bijdrage van € 10.000 beschikbaar per project.
- De subsidie geldt niet voor grote onderzoeksprojecten of onderwijskundige vernieuwing.
Voorbeeldprojecten
Bij de vorige subsidieronde hebben diverse mooie initiatieven een bijdrage ontvangen, die als inspiratie kunnen dienen voor nieuwe projecten. Er zijn workshops, beleefweken, kooklessen, schoolreisjes, techniek en muzieklessen, lego challenges, spelmiddagen en gezamenlijke lunches georganiseerd.
Leerlingen van het Berechja College in Urk hebben samen kooklessen gevolgd met deelnemers van dagbesteding van Stichting Philadelphia Zorg. Het samen koken en verkopen zorgde voor waardevolle en leerzame contacten.
De leerlingen met en zonder beperking van VSO de Sprienke in Goes zijn samen op een beleefweek geweest. Tijdens de gezamenlijke activiteiten stonden sociale vaardigheden en acceptatie van een handicap centraal.
Hoe werkt het?
Als vooraanvraag dient u via het aanvragenportaal een projectplan in met een omvang van één A4 tot maximaal vijf A4. Het plan bevat een beschrijving van de activiteiten, de verwachte resultaten, de wijze van verslaglegging en de begroting. De deadline voor het indienen van uw vooraanvraag is 11 oktober. In de week van 21-25 oktober ontvangen aanvragers die daadwerkelijk kans maken een bericht met de uitnodiging om een volledige aanvraag in te dienen. In dat geval wordt u gevraagd om statuten, KvK-uittreksel, jaarrekening en bankafschrift van de school aan te leveren. De deadline voor het indienen van een volledige aanvraag is 29 november 2024. In de week van 9-13 december ontvangt u een bericht of uw project in aanmerking komt voor een financiële bijdrage.
Webinar met uitleg en inspiratie
Op donderdag 26 september van 15:00-16:00 uur organiseert Stichting het Gehandicapte Kind een webinar over de call sociale inclusie in het onderwijs. Tijdens deze sessie geven scholen die hebben meegedaan aan de call sociale inclusie in het onderwijs toelichting op hun projecten om sociale inclusie binnen hun school te bevorderen. Deze webinar is bedoeld voor geïnteresseerde scholen die inspiratie zoeken of vragen hebben over het stimuleren van sociale inclusie en de activiteiten die ze als school kunnen gaan organiseren. Wilt u zich aanmelden voor deze sessie of heeft u vragen over de call sociale inclusie in het onderwijs dan kunt u contact opnemen met Annelotte Hilders (Programmamedewerker Samen naar School) via ahilders@gehandicaptekind.nl.
Vragen?
Neem contact op met Annelotte Hilders (Programmamedewerker Samen naar School): ahilders@gehandicaptekind.nl.