Ieder kind wil samen spelen

"Mag ik meedoen?" Het is een normale vraag voor een kind dat ook wil spelen. Maar niet voor een kind met een handicap. Dat kán meestal niet meedoen, omdat de meeste speelplaatsen ongeschikt zijn. Terwijl andere kinderen lekker buiten spelen, zit een kind met een handicap alleen binnen. Met jouw steun kunnen we ervoor zorgen dat ieder kind wél mee kan doen. 

Doneer nu

Buitenspelen is juist voor kinderen met een handicap belangrijk. Om te ontdekken wat ze wél kunnen, om vriendjes te maken en zorgeloos plezier te hebben. Niet mee kunnen spelen is niet alleen verdrietig, het is bovendien schadelijk voor de ontwikkeling van een kind.

90% van de speelplaatsen is niet geschikt

Dat kinderen met een handicap vaak alleen spelen is niet omdat ze dat willen, maar omdat 90% van de speelplaatsen in Nederland niet voor hen geschikt is. Ze kunnen er met hun rolstoel of driewielerfiets niet komen, of de speeltoestellen zijn niet aangepast aan hun beperking. 

Elke gemeente een samenspeelplek

Stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton en hebben zich verenigd in het SamenSpeelFonds. Ons gezamenlijke doel is dat álle kinderen, met en zonder handicap, samen kunnen buitenspelen. Om dat te bereiken willen we dat er in elke gemeente minimaal één samenspeelplek is waar álle kinderen zich welkom voelen. Ook jouw hulp is daarbij hard nodig.

Spelen is van levensbelang

Spelen is voor elk kind van levensbelang. Voor de gezondheid en sociale en motorische ontwikkeling.

  • Meer vrienden. Net als sporten is spelen een perfecte manier om andere kinderen te ontmoeten en vrienden te maken.
  • Dichtbij huis. Niet meer vanuit je slaapkamer toekijken hoe leuk andere kinderen het hebben buiten, maar mee kunnen doen.
  • Van elkaar leren. Kinderen zonder handicap ontdekken de kracht van hun leeftijdsgenootjes met een beperking. Ze raken gewend aan het onbekende en gaan het normaal vinden dat die kinderen ook mee spelen, al doen ze sommige dingen een beetje anders.
  • Gezonder en sterker. Spelen is belangrijk voor de gezondheid en de motorische ontwikkeling van de kinderen.
  • Zelfvertrouwen en plezier. Spelenderwijs ontdekken wat je wél kan, daar word je blij van en geeft een hoop zelfvertrouwen.

Help mee, laat meer kinderen  spelen!

Met de steun van donateurs zijn sinds 2010 ruim 100 inclusieve speelplekken gerealiseerd. Dat is fantastisch, maar er zijn nog véél speelplekken nodig. Ons doel is dat in 2024 elke gemeente tenminste één samenspeelplek heeft. Ook jouw steun is nodig. Help je mee?

Doneer nu