Ik hoor erbij, ook op school!

Stel je voor, je ziet kinderen uit je straat elke dag naar school gaan. Jij wilt ook, maar zit thuis. Of je gaat naar een speciale school, ver weg. En dan, op een dag, kan het wel! En zit je samen met je vriendjes uit de buurt in de klas. Een onvergetelijke ervaring. Als donateur kan jij die ervaring geven aan kinderen met een handicap. Want met jouw bijdrage steun je het programma Samen Leren.

Doneer nu

Op dit moment gaan ruim 10.000 kinderen met een handicap nooit naar school. Sommigen gaan naar een dagbestedingscentrum, anderen zitten de hele dag thuis. En van de kinderen met een handicap die wél naar school gaan, zit 80% in het speciaal onderwijs. Van hen heeft bijna de helft geen vrienden, of maar één vriend. Er is dus veel eenzaamheid onder deze kinderen. 

Samen leren

Elk kind verdient de kans om zich te ontwikkelen, ook kinderen met een handicap. Zij kunnen vaak goed leren, maar hebben wel zorg en onderwijs op maat nodig. Hoe mooi is het als ze dat krijgen op een gewone school, dichtbij huis, waar ook leeftijdgenootjes zonder handicap heen gaan?

Bij je vriendjes in de klas

Een belangrijk project binnen het programma Samen Leren is Samen naar School. Dit project maakt het mogelijk dat kinderen met een ernstige beperking naar een gewone school kunnen. Voor hen wordt een aangepaste klas gemaakt waar ze onderwijs op maat krijgen met alle zorg en ondersteuning die nodig is. Op deze manier kunnen ze meedoen met het kringgesprek, de muziek- en gymles en met andere kinderen spelen tijdens het speelkwartier. 

Samen komen kinderen verder

Kinderen met een handicap die naar een gewone school gaan, hebben meer vrienden dan leerlingen in het speciaal onderwijs blijkt uit onderzoek. Maar er zijn meer voordelen als je naar een gewone school gaat: 

  • Samen met je broer en zus. Ouders brengen tegelijk kun kinderen naar dezelfde school. Niemand hoeft apart met een busje naar een school ver weg.
  • Dichtbij huis. Vrienden maken met kinderen die vlakbij jouw huis wonen en na school afspreken om te spelen. En ouders die via school kennismaken met andere ouders uit de buurt.
  • Goed voor de ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt: als kinderen met en zonder handicap samen naar school gaan, is dat goed voor de ontwikkeling van álle kinderen.
  • Inclusieve scholen. Samen naar School is de ontbrekende schakel in het onderwijs. Nu kunnen ook kinderen met een (ernstig) meervoudige beperking gewoon naar school.

Met jouw hulp kunnen meer kinderen samen naar school!

Op dit moment zijn er 50 Samen naar School klassen in Nederland. Dat zijn er nog veel te weinig. Uiteindelijk willen we overal in Nederland Samen naar School klassen. Met jouw steun krijgen we dat voor elkaar. Help je mee?

Doneer