Naar hoofdinhoud
Kinderen uit de Kinderraad en Tako Rietveld tijdens de eventdag in Madurodam

Eventdag in Madurodam: “Wij zijn niet gehandicapt, wij zijn extra speciaal”

Een inclusieve samenleving vormen start bij kinderen! Op zaterdag 1 oktober gingen we met de kinderraad, onze kinderambassadeurs, ouders, broertjes & zusjes van de kinderen, het medewerkersteam, Raad van Toezicht en Raad van Advies in Madurodam het gesprek aan over het thema: ‘Vriendschappen’. Onder de bezielende leiding van Rick Brink en Tako Rietveld.

Kinderen met een beperking verdienen een plek in onze maatschappij

We zijn enorm trots op alle kinderen die hun ervaringen deelden en hebben uitgelegd wat er moet veranderen in Nederland:

 • Wij hebben een handicap, maar we zijn niet onze handicap.
 • Kijk niet naar de beperkingen, maar naar de mogelijkheden.
 • Denk creatief en denk in oplossingen.

In de gesprekken kwam heel duidelijk naar voren dat kinderen met een beperking overal een plek moeten verdienen in onze samenleving. Om dit duidelijk te maken onthulden en plaatsten onze kinderambassadeurs Pauline en Hüseyin hun eigen miniatuur in de speeltuin in Madurodam!

“Wij zijn niet gehandicapt, wij zijn extra speciaal” - Eén van de vele inspirerende quotes van een kind uit onze kinderraad.

Samen Sterk prijs

Via projecten die aansluiten bij onze missie 'Geen kind zonder vriendjes', kunnen wij als organisatie concrete stappen zetten om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelen, leren en sporten en zo duurzame sociale contacten laten opdoen. Duurzame contacten leiden tot vriendschappen waardoor kinderen met een beperking zich minder eenzaam voelen. Tijdens de eventdag reikten we voor het eerst de Samen Sterk Prijs uit. Vijf projectaanvragen waren hiervoor genomineerd. Met de lunch gaven alle deelnemers van de eventdag punten op diverse criteria voor de projecten.

De genomineerden

De volgende projecten waren genomineerd;

 • Welkom in onze samenspeeltuin – Stichting WheelchairSkillsTeam en Utrechtse Speeltuinen
  Samen met WheelChairSkillsTeam willen de zeven toegankelijke Utrechtse Speeltuinen een vervolg stap zetten naar een inclusieve samenspeelcultuur, waar kinderen met en zonder beperking daadwerkelijk in contact komt met elkaar.
 • Zeilontwikkelingstraject jongeren – SailWise
  Een zeilontwikkelingstraject voor jongeren met en zonder beperking, dat wil SailWise realiseren. Een zeilweek op een watersporteiland is onderdeel van het traject, waardoor de deelnemers de mogelijkheid krijgen om naast het sporten ook nieuwe sociale contacten op te doen.
 • Hoe ik van de wereld viel – Stichting Achter de Berg
  Het doel van dit project van Stichting Achter de Berg is het bewerkstelligen van inclusie in de culturele sector en ook slechtziende en blinde jongeren te laten deelnemen aan theater.
 • Frame Running – Atletiekvereniging Triathlon Amersfoort
  Door het toegankelijk maken van de atletiekbaan en het clubhuis van atletiekvereniging Triathlon in Amersfoort kunnen kinderen met en zonder beperking op hetzelfde moment en gezamenlijk meedoen aan sport- en clubactiviteiten. Kinderen met en zonder beperking kunnen hierdoor sociale contacten opdoen en vriendjes maken.
 • Speelkanjers – Stichting in Actie & De Speeltuinbende
  Het project Speelkanjers wil samen spelen tussen kinderen en jongeren zonder beperking en kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met een lichamelijke beperking of meervoudige beperking stimuleren en de kans op eenzaamheid verkleinen. De speelboxen hebben tot doel de gezinnen en organisaties te ondersteunen om in hun buurt samenspel te kunnen creëren. Dit project omvat zowel de ontwikkeling van de Speelboxen als ook het bereik van de doelgroep.

De winnaar is...

De meeste stemmen gingen naar het project van ‘Frame Running’ van Atletiekvereniging Triathlon Amersfoort. Zij winnen een bedrag van maar liefst 25.000 euro om hun project te realiseren. Gefeliciteerd! Ook de andere vier projecten ontvingen een geldbedrag van 5.000 euro om te besteden aan hun project.

Genomineerden van de Samen Sterk prijs poseren met hun cheque

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.