Naar hoofdinhoud
Ruud van der Wel met een kind aan het gamen

Gaming is voor deze kinderen van onschatbare waarde

Ruud van der Wel is ademhalingstherapeut voor kinderen met ernstige handicaps. Maar je zou hem ook uitvinder kunnen noemen: samen met vrijwilliger Peter Feenstra ontwikkelt hij allerlei technologische hulpmiddelen om het leven van deze kinderen leuker te maken. Zo bedacht hij de blaas-zuigschakelaar. Daarmee kun je met je ademhaling een knop bedienen. Dat bleek een uitkomst voor kinderen met een handicap, zeker tijdens de coronacrisis.

Voor het eerst gamen

“Bij de start van corona wist ik meteen dat dit een ramp zou worden voor jongeren met een handicap”, vertelt Ruud. “Veel van hen hebben een verminderde weerstand en ook een verminderde longfunctie. Het was duidelijk dat zij heel lang thuis zouden moeten zitten. Ik werkte al met technologie voor deze jongeren en had al diverse hulpmiddelen voor gaming ontwikkeld. Als je die hulpmiddelen beschikbaar stelt, kun je kinderen laten gamen die nog nooit in hun leven hebben gegamed. En de impact daarvan is enorm!”

Via gaming in contact komen

“Gelukkig wilden de donateurs van het Gehandicapte Kind bijdragen aan de financiering van deze hulpmiddelen. Dus toen de crisis losbarstte, konden we meteen aan de slag om hulpmiddelen op maat te maken en beschikbaar te stellen. Zodat jongeren via gaming met elkaar in contact konden komen terwijl ze in thuisisolatie zaten. Er zijn hulpmiddelen op de markt die we kunnen aanpassen of uitbreiden. Op de Xbox-controller van Microsoft kun je randapparatuur aansluiten, zoals ultralichte schakelaars of joysticks. Andere hulpmiddelen hebben we zelf ontwikkeld, zoals de blaas-zuigschakelaar.”

Al tientallen kinderen geholpen

“Ik krijg meerdere aanvragen per week binnen. Dan ga ik eerst even bellen om te horen wat precies de situatie is. Er is een kleine wachtlijst, het is arbeidsintensief. Soms hebben ze al een Xbox staan en hoef ik alleen wat hulpmiddelen te sturen. Vaak is het maatwerk en moet ik toch speciaal iets maken of aanpassen. We hebben al tientallen kinderen kunnen helpen met deze materialen. Ik krijg nu filmpjes terug van kinderen die nog nooit in hun leven hadden gegamed. Nu kunnen ze ondanks hun isolement met elkaar in contact komen door samen te gamen. Dat is van onschatbare waarde.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.