Naar hoofdinhoud
Felix speelt alleen liggend op de vloer

Je wilt als tiener niet met je moeder spelen

Felix is een verhalenverteller. Hij heeft een enorme fantasie en kletst tegen iedereen die het horen wil. Tegen zijn ouders, tegen mensen op straat en tegen zijn verzameling van meer dan 100 knuffels. Maar vriendjes heeft hij nauwelijks. En dat is een groot gemis.

Genetische aandoening

Felix is 10 en heeft Neurofibromatosis 1, een ernstige genetische aandoening waarbij gezwellen op de zenuwen kunnen zorgen voor een lange lijst aan fysieke en verstandelijke afwijkingen. Hoe NF1 zich precies uit, verschilt per persoon. Felix heeft op dit moment gelukkig weinig fysieke klachten. Wel heeft hij een leerachterstand en een laag IQ. Ook loopt hij op sociaal en emotioneel vlak achter op zijn leeftijdgenootjes.  

Geen eigen vrienden

Als Felix met zijn moeder naar de markt gaat, maakt hij overal een praatje. Van zijn favoriete verkopers krijgt hij snoep en stukjes worst. Ook alle kinderen uit de buurt kennen hem omdat zijn broer hem vaak op sleeptouw neemt. Maar eigen vriendjes heeft hij niet: ‘Ik speel weleens met de vrienden van mijn oudere broer. Maar zonder hem zou ik helemaal geen vriendjes hebben.’ 
 
Felix zit met leuke kinderen in de klas, dat is het probleem niet. Maar hij volgt speciaal onderwijs en het grote nadeel is dat al zijn klasgenootjes ver weg wonen, zegt zijn moeder Delia: ‘De kinderen uit Felix’ klas komen uit de hele regio. Even samen spelen na schooltijd is door de grote afstand niet mogelijk. Terwijl ik hem dat zo zou gunnen.’

Spelen met je moeder

Delia kan dit gemis nu nog opvangen door zelf veel met hem te spelen. Maar hoe lang dat nog gaat duren weet ze niet: ‘Hoe ouder Felix wordt, hoe duidelijker het gemis. Je wilt als tiener natuurlijk niet alleen maar met je moeder spelen. Felix ziet zijn broer ook uit logeren gaan maar is zelf nog nooit bij een vriendje blijven slapen. Soms vraagt hij dan: "Mama, waarom heb ik geen vriendjes om bij te logeren?"

Voetbalvriendjes

Elke zaterdag gaat Felix met zijn moeder kijken bij de voetbalwedstrijden van zijn broer. Hij is de mascotte van hun team. Als er een doelpunt wordt gemaakt, rent Felix het veld op om iedereen een high five te geven. Tijdens een van de uitwedstrijden was op een ander veld een G-team aan het voetballen, iets wat Felix nog nooit eerder had gezien. Delia herinnert zich nog goed dat hij zijn geluk niet op kon: "Felix is er op af gerend en was meteen verkocht. Hij riep: "Wat is dit nou? Allemaal gehandicapte kinderen die voetballen! Zo cool, dat wil ik ook!"

Omdat Felix zo enthousiast was, mocht hij een week later al beginnen in het G-team, middenin het seizoen. Een droom die uitkwam! Voetbal is Felix’ grootste hobby en hij kijkt elke week weer uit naar het moment dat hij het veld op mag. In het G-team is iedereen zijn vriend. Delia: “Felix voelt zich thuis in het voetbalteam en herkent zijn lotgenootjes. Hier maakt het helemaal niet uit wat voor handicap je hebt, het plezier in voetbal staat voorop.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.