Naar hoofdinhoud
Juda die aan het gamen is met zijn vrienden

Juda (10) kan voor het eerst gamen met zijn vrienden

Door zijn spierziekte kan Juda niets bewegen, behalve een paar vingers. Een potje voetballen met buurtkinderen lukt dus niet. Online spelen zou voor hem een uitkomst zijn. Dankzij donateurs van het Gehandicapte Kind kreeg Juda een aangepaste controller, waardoor hij voor het eerst in zijn leven kan gamen, samen met zijn vrienden! 

“Juda kan eigenlijk niets zelfstandig”, vertelt zijn vader Maarten. “Overal heeft hij hulp bij nodig. Als hij een bordspel wil spelen, moeten wij de dobbelsteen voor hem gooien. Hij kan niet zoals zijn broers even naar buiten om een potje te voetballen. En klasgenoten spelen games als FIFA of Fortnite, maar daar kon hij nooit aan meedoen.” 

Met gamen in contact komen met vrienden

Terwijl juist gamen een uitkomst kan zijn voor kinderen en jongeren met een handicap, zeker in deze tijd. Kinderen als Juda voelen zich vaak al eenzaam maar door corona is hun isolement nog verder toegenomen. Met het spelen van games vermaken ze zich en blijven ze in contact met vrienden. Daarom steunen we, samen met de hulp van donateurs, het project NMA Gaming. Dankzij de technologische hulpmiddelen die in dit project worden ontwikkeld, kunnen ook kinderen met ernstige handicaps gamen. En via het gamen contact maken met andere kinderen en samen plezier maken.  

Gamen is voor Juda iets bijzonders

Dat is van onschatbare waarde, zegt ook Juda’s vader Maarten. “Gamen klinkt zo gewoon, maar voor Juda is dit iets heel bijzonders. Eindelijk kan hij iets zelf doen! We durven hem nu af en toe alleen te laten en dan vermaakt hij zich prima met zijn vrienden. Dat hadden we een jaar geleden nooit kunnen denken. Doordat hij kan gamen voelt hij zich hetzelfde als zijn leeftijdgenootjes; als zij op school komen met verhalen over FIFA of Fortnite dan kan hij daarover meepraten. Dat is goud waard.” 

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.