Naar hoofdinhoud
Lotte in de speeltuin

Met wat extra hulp zou Lotte meedoen met sporten

Lotte (7) wil graag net als andere kinderen sporten. Maar door haar downsyndroom heeft ze daar extra begeleiding bij nodig – en die is er niet. “Ze zou het zo fijn vinden om aansluiting te hebben met leeftijdgenoten, leuke dingen te doen. En ze zou trots zijn om erbij te horen”, vertelt haar moeder Linda.

Moeite om mee te komen

Lotte is een lief, rustig meisje die veel dingen leuk vindt, zoals buitenspelen met buurtkinderen, spelletjes doen en sporten. Maar door haar handicap heeft ze moeite om mee te komen. “Stappen die voor anderen heel vanzelfsprekend zijn, zijn voor Lotte een uitdaging. Daarin is ze anders dan haar leeftijdsgenoten”, ziet Linda. “Buitenspelen doet ze bijvoorbeeld met jongere kinderen. Het spel komt dan vaak van hen en Lotte speelt ernaast.” Ook met zwemles ervaarde Linda dat Lotte anders is, daar heeft ze zelfs mee moeten stoppen: “Ze kan zomaar het bad uit lopen. Op zich zou ze prima mee kunnen doen maar dan zou er wat extra begeleiding moeten zijn.”

Veilige speeltuin

“Soms loop ik met Lotte tegen beperkingen aan in de speeltuin. Voor haar is het belangrijk dat een speeltuin afgesloten is; een duidelijke begrenzing met struiken bijvoorbeeld. Anders is ze het overzicht kwijt en loopt ze zo de straat op. Ze ziet het gevaar van het verkeer niet. En soms wil ze meespelen met andere kinderen maar kan ze dat niet duidelijk maken. Dan zie je haar wel eens kijken van ‘wat moet ik nu?’ Dan gaat ze zelf alleen spelen. Dat zal wel vaker gaan voorkomen naarmate ze wat ouder wordt.”

Erbij horen

Kinderen met een beperking zijn minder zichtbaar dan andere kinderen, dat zorgt voor onbekendheid en afstand. “Daarom heb ik Lotte ook opgegeven voor het programma De Beestenbrigade van Zappelin”, vertelt Linda. “Wij vonden het belangrijk dat deze kinderen ook eens meedoen met zo’n programma. Niet alleen voor hun eigen gevoel dat ze gezien worden en mee kunnen doen. Maar ook om aan de maatschappij te laten zien dat deze kinderen er zijn en gewoon mee kunnen doen.”

Als iedereen geeft, maken we het mogelijk

Dat is ook de reden waarom Linda zich als collectevrijwilliger inzet voor Stichting het Gehandicapte Kind: “Ik vind dat kinderen met een handicap deel mogen zijn van deze maatschappij, net als ‘normale’ kinderen. Zij kunnen nu moeilijk aansluiting vinden. Maar met de nodige begeleiding kunnen ze ook meedoen bij de sportvereniging. En kinderen met een handicap moeten ook gewoon naar een speeltuin kunnen. Hier in de buurt is geen enkele speeltuin voor kinderen die in een rolstoel zitten. Met wat aanpassingen kunnen zij ook mee spelen. Als iedereen een kleine bijdrage geeft, dan maken we dat mogelijk.”

Lotte op het klimrek

Kom ook in actie en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.