Naar hoofdinhoud
Kinderen aan het Frame Schaatsen

Pilot Frame Schaatsen gestart!

Begin dit jaar gingen we massaal schaatsen op natuurijs samen met vriendjes in de buurt. Maar dat gold niet voor iedereen. Kinderen met een fysieke beperking stonden langs de kant te kijken hoe leeftijdsgenootjes plezier maakten. Dat moet en kan anders! Daarom is Stichting het Gehandicapte Kind in samenwerking met de Sven Kramer Academy de pilot ‘Frame Schaatsen’ gestart. Afgelopen week vonden de eerste twee schaatstrainingen plaats in Thialf.

Pilot ‘Frame Schaatsen’ bij Thialf Heerenveen

Op donderdag 4 november en zondag 7 november konden de twee groepjes van totaal 12 kinderen met een beperking (4 t/m 12 jaar) voor het eerst schaatsen op het ijs in Thialf, Heerenveen. De kinderen gebruiken hierbij aangepast sportmateriaal, zogeheten schaatsframes.

Inge, programmamanager van Stichting het Gehandicapte Kind: “Kinderen met een beperking kunnen dankzij de ontwikkeling van het schaatsframe schaatsen. Dit aangepast sporthulpmiddel lijkt op een gewoon runningframe (bekend van Frame Running), maar op de plek van de wielen komen ijzers. Met spikes onder de schoenen van de kinderen gaan ze vooruit! Dat kan behoorlijk hard gaan, want op het gladde ijs hebben de smalle ijzers maar weinig weerstand. Dankzij het schaatsframe kunnen ook kinderen met een minder goede balans schaatsen, zonder te vallen.”

Samen schaatsen in heel Nederland

Dankzij Frame Schaatsen kunnen nu ook kinderen met een fysieke beperking meedoen en samen schaatsen op het ijs met hun leeftijdsgenootjes.

“Je ziet dat het plezier en het enthousiasme ervan af spat en daar doen we het voor! Afhankelijk van het succes van deze eerste pilot in Heereveen willen we zorgen dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen schaatsen in heel Nederland”, vertelt Inge.

Bekijk de video over Frame Schaatsen

Schaatsen in samenwerking met Sven Kramer Academy

De pilot Frame Schaatsen is in samenwerking met de Sven Kramer Academy gestart. Via schaatslessen wil de Sven Kramer Academy jeugd en volwassenen stimuleren om meer te bewegen en daarmee mede een bijdrage leveren aan de toekomst van de Nederlandse schaatssport. De ultieme droom van de academie is dat ieder kind in Nederland van onder de twaalf een keer op het ijs te krijgen en les te geven, zodat ze het plezier van het schaatsen ervaren. Vanzelfsprekend horen daar ook kinderen met een beperking bij.

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.