Naar hoofdinhoud
Henk-Willem Laan ontvangt cheque van de Postcode Loterij

Aantal klassen voor kinderen met een handicap in regulier onderwijs over vijf jaar verdubbeld

Een enorme verrassing tijdens Koffietijd toen Quinty Trustfull en Loretta Schrijver ons een cheque van 1,2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor het project 'Samen naar School' overhandigden. Dankzij Samen naar School kunnen ook kinderen met een (ernstige) handicap onderwijs met zorg op maat te volgen op een gewone buurtschool.

Kinderen leren van elkaar

85% van de kinderen met een handicap is eenzaam. Ze zitten op aparte scholen en kennen niemand in de buurt, met alle gevolgen van dien. Met ‘Samen naar School’ kunnen ze naar een reguliere school: daar krijgen ze onderwijs en zorg in hun eigen, aangepaste lokaal. Waar mogelijk sluiten ze aan bij de activiteiten van de andere kinderen, zoals bijvoorbeeld in de pauzes. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat alle kinderen kunnen leren en dat kinderen met en zonder handicap van elkaar kunnen leren. Sinds de start van het ‘Samen naar School’-project is het aantal klassen sterk gegroeid: er zijn er momenteel 50 verspreid over het land.

100 Samen naar Schoolklassen

Henk-Willem Laan, directeur Stichting het Gehandicapte Kind: ”Wij ontvangen van de Postcode Loterij al een jaarlijkse bijdrage die we vrij kunnen besteden. Dit vertrouwen dat de loterij ons geeft is heel fijn. En wij zijn nu natuurlijk heel blij met deze extra bijdrage van de Postcode Loterij. Deze 1,2 miljoen is een hele belangrijke bijdrage om het aantal Samen naar School klassen in de komende vijf jaar te verdubbelen naar 100 klassen. Dat houdt in dat dan 1 op de 4 gemeenten in Nederland een Samen naar School klas heeft. Daarmee helpen we een heleboel kinderen met een handicap. Door de Samen naar School klas groeien kinderen met elkaar op en staan kinderen met een handicap niet meer apart.”

Donateurs

Jonne Arnoldussen, managing director Postcode Loterij: “Dankzij de deelnemers kunnen we deze mooie bijdrage aan Stichting het Gehandicapte Kind doen. Bij de Postcode Loterij steunen we goede doelen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld waarin we niemand uit het oog verliezen. Dankzij Samen naar School kunnen kinderen dichter bij huis naar school, zodat ze minder uit hun directe sociale omgeving worden getrokken en meer kansen hebben om kennis te maken en te spelen met kinderen uit de buurt. Daarom ben ik blij dat we de Stichting het Gehandicapte Kind hiermee kunnen steunen."

Fotocredits: Amy van Leiden

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.