Naar hoofdinhoud
Lotte samen met Esther Vergeer aan het tennissen

Tennis is voor Lotte het sportmoment van de week

Lotte (13) is een sociaal, sportief kind met een heel groot doorzettingsvermogen. Ze is gek op dansen, tennissen, netflix en shoppen met vriendinnen. Ze kan heel goed organiseren en heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Sporten met een sportrolstoel

Lotte heeft spastische benen en een verminderde rompbalans. Omdat ze niet ging kruipen en lopen, kreeg zij op 2-jarige leeftijd een MRI van haar ruggenmerg. Daaruit bleek dat zij Myelumatrofie TH1 TH5 had. Tegen alle verwachtingen in heeft Lotte zich erg goed ontwikkeld en kan zij dingen die de artsen nooit voor mogelijk hadden gehouden. Lotte: “Mijn beperking houdt in dat ik niet lang los kan lopen en dat ik soms val. Naar school ga ik met mijn scootmobiel en voor het buiten gaan, heb ik een looprek. Sporten doe ik met een sportrolstoel.”

Sportmoment van de week

Lotte is gek op sporten. Sinds 2016 zit ze op tennis. Zo blijft ze fysiek en mentaal gezond. Ze heeft eerst kennis gemaakt met Judo en atletiek, maar dat vond ze niets. Haar broer en zus tennissen en via facebook kwam ze in contact met de Esther Vergeer Foundation. Lotte: “Bij Tennisvereniging Nieuwe Sloot in Alphen a/d Rijn maakte ik kennis met rolstoeltennis. Tennis is voor mij het sportmoment in de week, waarbij ik ook contact heb met andere, mindervalide, kinderen.”

Dat het moment op de tennisvereniging ook waardevol is voor ouders, vertelt haar moeder Angela. “Het is een kennismaking met andere ouders van kinderen met een beperking. Het is fijn om een uur in de week te praten over dingen die je bezighouden”.

Een voorrecht dat wij hier onderdeel van zijn

Door de Esther Vergeer Foundation zijn Lotte en haar familie terecht gekomen op een sportvereniging waar aandacht en mogelijkheden zijn voor zowel kinderen met als zonder beperking. Angela: “Een hele fijne groep mensen die laat zien dat je veel kunt bereiken als je dat wilt. Voor de kinderen is het een manier om zich thuis te voelen op een ‘gewone’ vereniging en ook kennis te maken met andere kinderen met vergelijkbare problemen en ervaringen. Het jaarlijkse kamp van de Esther Vergeer Foundation is een ongekend hoogtepunt. Wat daar allemaal geregeld en georganiseerd wordt, is uniek. Die passie en toewijding is erg bijzonder. Ik vind het een voorrecht dat wij hier onderdeel van zijn”.

Met hulp van Esther Vergeer Foundation

De Esther Vergeer Foundation is actief op heel veel sportverenigingen, waaronder bijna dertig tennisverenigingen. Jaarlijks worden bij tennisverenigingen, verspreidt door heel Nederland, rolstoeltennis-clinics aangeboden. De clinics zijn bedoeld voor kinderen en jongeren van 6 tot 21 jaar die kennis willen maken met (rolstoel)tennis. Het maakt voor de clinics niet uit welke lichamelijke beperking je hebt en of je wel of niet rolstoelgebonden bent. Stichting het Gehandicapte Kind steunt de clincis van de Esther Vergeer Foundation. Dankzij deze rolstoeltennis-clinics kunnen kinderen met en zonder beperking samen sporten en elkaar ontmoeten op de sportvereniging in de buurt.

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.