Vraag de brochure aan
Overweegt u om te nalaten? Vraag dan hier de brochure aan. In de gratis brochure leest u op welke manieren u ons in uw testament op kunt nemen én wat de enorme impact van nalaten aan Stichting het Gehandicapte Kind is.
Steeds meer mensen willen met hun nalatenschap van betekenis zijn en nemen een goed doel op in hun testament. Op deze manier geeft men een impactvolle bijdrage aan projecten, die zij belangrijk vinden.
Een voordeel van het schenken aan een goed doel met een ANBI-status is dat zij vrijgesteld zijn van het betalen van schenk- of erfbelasting. Dat betekent dat 100% van de schenking goed wordt besteed. Maar wat zijn de manieren waarop u kunt schenken via uw testament? Wij leggen het u graag uit.
De notaris geeft u alle informatie die u nodig heeft en kan u hierin goed adviseren. Bespreek uw vragen, uw wensen en keuzes met de notaris. Licht uw keuzes toe, als dit mogelijk is, zodat uw familie of naasten weten wat uw wensen zijn. Wees ervan bewust dat uw situatie in de loop van de jaren kan wijzigen, dit kan invloed hebben op uw wensen over uw nalatenschap. Pas daarom eventueel uw testament aan als uw persoonlijke situatie verandert.
Uw wensen zijn alleen rechtsgeldig als u uw testament ondertekend heeft en vastgelegd bij een notaris.
Wilt u Stichting het Gehandicapte Kind of een ander goed doel opnemen in uw testament dan heeft u twee keuzes: geven met een legaat of erfstelling. Wat is het verschil?
Een legaat is een vast omschreven schenking, vaak in de vorm van een bepaald bedrag. Deze schenking wordt betaald uit uw nalatenschap. U kunt ook specifieke goederen nalaten, zoals een schilderij of onroerend goed (bijvoorbeeld uw huis). We noemen dit een legaat. Ook is het mogelijk om het goede doel een vast aangegeven percentage van uw erfenis te schenken. Dat heet een percentage-legaat.
Een groot voordeel van een legaat is dat uw wensen heel duidelijk zijn. Er kan geen discussie ontstaan met de erfgenamen. Ook zijn de erfgenamen verplicht om de ontvanger van het legaat hiervan op de hoogte te stellen. Verder is het niet nodig om een volledig nieuw testament op te maken als u een legaat wilt nalaten. U kunt dit ook vastleggen in een legaatakte, een eenvoudige aanvulling op een testament. Dat kan simpel en relatief goedkoop bij de notaris worden geregeld.
U kunt een goed doel ook aanmerken als (mede-)erfgenaam. Het goede doel erft dan een deel van uw erfenis (het resultaat van al uw bezittingen minus de schulden). Het aandeel is afhankelijk van het aantal erfgenamen die u heeft aangewezen en vastgelegd in uw testament. Heeft u bijvoorbeeld twee erfgenamen uit de familie en u voegt Stichting het Gehandicapte Kind toe als erfgenaam? Dan ontvangt iedere erfgenaam een derde van uw erfenis. Het kan zijn dat uw erfenis een negatief saldo heeft en uit schulden bestaat. Goede doelen aanvaarden daarom altijd een erfenis beneficiair. Zo worden zij beschermd en niet aansprakelijk gesteld voor de schulden uit de nalatenschap.
Kinderen met een handicap worden vaak buitengesloten, fysiek of emotioneel. Dat doet pijn en verdriet. U kunt ervoor zorgen dat geen kind buitengesloten wordt. Met uw nalatenschap steunt u kinderen met een handicap en laat u kinderen samen opgroeien. U geeft kinderen met een handicap de mogelijkheid om mee te doen in de samenleving en vrienden te maken.
Overweegt u om Stichting het Gehandicapte Kind op te nemen in uw testament? Dan kunt u ons bellen of mailen voor vragen over hoe wij omgaan met uw gift uit uw erfenis. Christelle komt graag met u in gesprek om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust, altijd vrijblijvend, contact met mij op:
Christelle Bouman
Relatiemanager bijzondere giften
020-6791200
cbouman@gehandicaptekind.nl