Toolkit Samen Dansen - Tips voor je communicatie

Als dansschool weten jullie uit ervaring hoe je kinderen en jongeren in je regio bereikt. Maar misschien is de doelgroep met een handicap nieuw voor je? Daarom geven we hieronder een aantal tips om deze te bereiken.

Twee verschillende doelgroepen

Houd er rekening mee dat je de boodschap voor de twee doelgroepen – met en zonder handicap – soms een beetje ‘op maat’ moet maken.

  • Voor kinderen met een handicap is het fijn om te weten dat ze welkom zijn, dat er rekening met hen wordt gehouden, dat de lessen toegankelijk zijn.
  • Voor kinderen zonder handicap schrikt het soms af als er veel nadruk wordt gelegd op handicaps. In de teksten voor deze doelgroep meld je wat meer ‘terloops’ dat de lessen ook geschikt zijn voor deelnemers met een beperking..

Hoe bereik je de doelgroep met een handicap?

Voor (ouders van) kinderen met een beperking is inclusieve hiphop-dansles iets nieuws. Je moet ze dus laten weten dat het er is. We geven een aantal tips om deze doelgroep te bereiken:

Begin met je eigen kanalen

Vermeld de cursus op al je online kanalen zoals website, e-mail nieuwsbrief en sociale media. En hang een flyer op je prikbord. Want sommige van je volgers en bezoekers hebben vast een zusje, neefje of buurtgenootje met een handicap. Mond-tot-mondreclame doet de rest. Tip: Vergeet niet om Stichting het Gehandicapte Kind in je berichten op sociale media te taggen. Wij kunnen op deze berichten liken of reageren. Zo bereik je nog meer mensen. 
Download voorbeeldteksten voor online kanalen
Download voorbeelden voor flyer

Maak gebruik van unieksporten.nl

Staat jouw dansschool al op unieksporten.nl? Veel ouders gebruiken die website om een sport te zoeken voor hun kind met een beperking. Lees via de onderstaande download hoe dat werkt.
Download handleiding Uniek Sporten

Informeer organisaties voor kinderen met een beperking

In elke regio zijn organisaties die zich inzetten voor kinderen met een beperking. Denk aan scholen voor speciaal onderwijs (met name Mytylscholen of cluster-3-scholen), Samen naar School klassen, Scouting ‘Blauwe Vogels’ groepen, kinderrevalidatiecentra, kinderfysiotherapeuten, G-sportverenigingen, Frame Running groepen. Informeer ze over het Samen Dansen. Zijn ze enthousiast, dan willen ze vast helpen om de kinderen te bereiken. Bijvoorbeeld door een bericht te plaatsen in hun nieuwsbrief of sociale media, of een flyer te verspreiden.
Download voorbeeldtekst online bericht

Schakel de sportondersteuner in

Zoek samenwerking met het lokale sportbedrijf, de buurtsportcoach of de sportondersteuner. Hun missie is zo veel mogelijk kinderen het plezier van sport te laten ervaren. Je vindt ze via de gemeente of via sportsupport@nocnsf.nl.

Informeer de pers

Het is bijzonder dat kinderen met een beperking gewoon kunnen meedoen met deze kennismakingscursus. Informeer de lokale en regionale media hierover; wie weet besteden ze er aandacht aan. Je kunt daar onderstaand persbericht voor gebruiken, met een foto erbij. Check deze Startpagina voor huis-aan-huisbladen, dagbladen, radio- en tv-zenders in jouw regio.
Download persbericht Samen Dansen
Download foto's

Vermeld Stichting het Gehandicapte Kind

Vermeld waar mogelijk dat de cursus een samenwerking is met Stichting het Gehandicapte Kind; dat kan helpen om vertrouwen te wekken bij ouders of gehandicaptenorganisaties. Bovendien: die zichtbaarheid helpt ons ook weer om fondsen te werven voor deze en andere mooie projecten. 
Download het logo

Wees duidelijk over toegankelijkheid

Sommige (ouders van) kinderen met een lichamelijke handicap zullen – voordat ze zich aanmelden – willen weten of de dansschool toegankelijk is: Is er een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt? Kunnen mensen in een rolstoel overal komen? Indien op een verdieping: is er een lift in het gebouw? Is er een aangepast toilet in het gebouw? Zorg dus dat die informatie makkelijk te vinden is op je website.

Gebruik van beeldmateriaal

Maak je mooie foto's of video's van de lessen? Dan wil Stichting het Gehandicapte Kind die graag gebruiken om bekendheid te geven aan het project. Daarvoor is het belangrijk dat de ouders schriftelijk toestemming geven door deze verklaring in te vullen en te ondertekenen. Dat geldt voor de ouders van alle kinderen die herkenbaar in beeld komen. Dit is een wettelijke verplichting.

Publiceer je de beelden zelf ook? Dan kun je je eigen naam en mediakanalen invullen in het geel gearceerde deel. Ga je de beelden niet zelf gebruiken? Dan kun je het geel gearceerde deel weglaten.

We adviseren om de verklaring te laten tekenen vóórdat je de beelden gaat maken; dan weet je vooraf welke kinderen niet in beeld mogen komen.