Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang verhalen, nieuws en acties over Stichting het Gehandicapte Kind in je mailbox.
Bij een dwarslaesie is je ruggenmerg beschadigd. Hierdoor komen seintjes uit je hersenen niet meer aan in je benen en soms ook niet bij je armen of bepaalde organen. Die kun je daardoor niet meer bewegen en voelen. Per jaar lopen in Nederland ongeveer een 15 kinderen een dwarslaesie op, meestal door een ongeluk.
Je wervelkolom bestaat niet alleen uit 26 wervels, maar ook uit het ruggenmerg dat daar doorheen loopt. Dit is een soort snelweg waarover de hersenen allerlei signalen het lichaam insturen. Ben je een potje aan het voetballen? Dan sturen je hersenen normaal een berichtje naar je benen en voeten om die bal op de juiste manier te raken. Daarna sturen je zenuwen een seintje terug om te laten weten hoe hard die bal tegen je voet aan kwam en hoe dat voelde.
Als het ruggenmerg kapot gaat, kunnen die seintjes niet meer voorbij de beschadiging komen. Hoe hoger in de rug die beschadiging zit, hoe meer uitvalsverschijnselen je krijgt. Gaat je ruggenmerg ter hoogte van je middel stuk, dan kun je niet meer lopen. Zit de beschadiging in je nek, dan kun je ook je armen niet meer bewegen.
Veruit de meeste dwarslaesies ontstaan door een verkeersongeluk. Ook andere ongelukken komen voor. Zoals een val uit een boom of een duik in ondiep water, waarbij je op de bodem klapt. Soms ontstaat een dwarslaesie door een tumor, bloeding of infectie in het ruggenmerg.
Het meeste zichtbare is dat je een deel van je lichaam niet meer kunt gebruiken. Je kunt niet meer lopen en soms je armen niet bewegen. Daarnaast voel je niets meer in de uitgevallen lichaamsdelen. Dus ook geen pijn of kou. Als je te veel in dezelfde houding zit, ontstaan soms ook wonden (doorligwonden). Die voel je niet, maar zijn natuurlijk niet gezond. Verder is het lastig om zelfstandig te plassen en poepen. Je voelt namelijk niet wanneer je moet.
Bij een hoge dwarslaesie kunnen ook de longen zijn aangetast. Het is dan moeilijker om te hoesten en te niezen of op dezelfde toonhoogte te blijven praten. De standaard processen in je lijf gaan wel gewoon door. Zo blijft je bloed stromen en is het voor vrouwen gewoon mogelijk om zwanger te worden.
Als je een deel van je lijf niet meer kunt gebruiken
Een dwarslaesie is bijzonder lastig. Je wordt er niet mee geboren en bent van de één op andere dag rolstoelafhankelijk. Naast de fysieke problemen, is het ook een enorme emotionele klap. In een revalidatiecentrum leer je om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen en de dagelijkse dingen te doen. Bij een lage dwarslaesie, beland je in een ‘normale’ rolstoel en kun je met enige aanpassingen bijna alles weer doen. Zit de dwarslaesie hoger, dan heb je meer hulp nodig bij alledaagse dingen.
Oók voor kinderen met een lichamelijk handicap is het belangrijk om te sporten. Dat is gezond, leuk én je maakt er vriendjes. Het is daarbij superfijn als je gewoon in de buurt terecht kunt. De Esther Vergeer Foundation organiseert op bijna dertig tennisverenigingen rolstoeltennis-clinics voor kinderen en jongeren tot 21 jaar. Ook als je niet in een rolstoel zit, mag je meedoen. En: de clinics zijn bij normale vereniging. Stichting het Gehandicapte Kind steunt deze clinics, zodat kinderen met en zonder beperking samen kunnen sporten.