Frame Schaatsen ook op jouw ijsbaan? We helpen graag!

Meestal staan kinderen met een handicap langs de zijlijn als leeftijdsgenootjes schaatsen. Maar dankzij het schaatsframe (een frame met een zitje, schaatsijzers en een stuur) kunnen zij ook glijden over het ijs. Op 16 ijsbanen doen kinderen met een handicap al gewoon mee met de ijspret. Binnenkort ook op jouw ijsbaan? Wij helpen je graag! 

Deze pagina is voor ijsbanen en verenigingen. Voor ouders/kinderen: klik hier >>

Samen Schaatsen  

Tijdens onze Samen Schaatsen Elfstedentoer kon heel Nederland kennismaken met Frame Schaatsen. Meer dan 500 kinderen met en zonder handicap hebben toen het plezier van samen schaatsen ervaren. Ook de deelnemende ijsbanen en verenigingen zagen hoe mooi het is als iedereen kan meedoen met de ijspret. 16 ijsbanen hebben de schaatsframes omarmd. Hier kunnen kinderen met een handicap al met een frame deelnemen aan de gewone schaatslessen, of een frame huren om vrij te schaatsen.  

Hoe pak je dat aan als trainer? 

Wij steunen schaatsbanen, -scholen en -verenigingen die Frame Schaatsen willen opnemen in hun reguliere aanbod. Samen met de Sven Kramer Academy en Duosport organiseren we trainerscursussen, waarin je leert hoe je het Frame Schaatsen kunt inpassen in je activiteiten: Hoe organiseer je het schaatsen met en zonder frames samen op de ijsbaan? Hoe pas je je lessen aan zodat ze ook geschikt zijn voor kinderen met een beperking? Welke spelletjes en oefeningen zijn geschikt voor álle kinderen? Met het bijbehorende handboek en de instructiefilmpjes maken we de overstap naar inclusieve schaatslessen voor iedereen inzichtelijk. 

Welkom voelen 

Daarnaast is het van belang dat kinderen met een handicap zich welkom voelen op de ijsbaan. Dat doe je bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je faciliteiten toegankelijk zijn. Door informatie over toegankelijkheid te vermelden op je website. En vooral: door gastvrij te zijn, zodat kinderen met een beperking en hun ouders ervaren dat ze erbij horen. Hoe je dat aanpakt? Dat vertellen we je graag

Schaatsframes aanschaffen 

Ook helpen wij bij de aanschaf van schaatsframes. IJsbanen met een goed inclusief plan krijgen twee frames (zolang de voorraad strekt) en een bijdrage voor de meerkosten voor bijvoorbeeld extra begeleiding. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met een handicap ook op jouw ijsbaan kunnen meedoen met de ijspret. Wil je meer informatie? Hier lees je hoe je als schaatsvereniging een aanvraag kunt indienen. 

Informatie voor ouders/kinderen