Frame Schaatsen ook op jouw ijsbaan? We helpen graag!

Meestal staan kinderen met een handicap langs de zijlijn als leeftijdsgenootjes schaatsen. Maar met het recent ontwikkelde schaatsframe (een frame met een zitje, schaatsijzers en een stuur) kunnen zij ook glijden over het ijs. Wil je dat kinderen met een handicap ook op jouw ijsbaan gewoon kunnen meedoen met de ijspret? Wij helpen je graag.

Bij drie verenigingen kan het al

Tijdens onze Samen Schaatsen Elfstedentoer kon heel Nederland kennismaken met Frame Schaatsen. Meer dan 500 kinderen met en zonder handicap hebben toen het plezier van samen schaatsen ervaren. Ook de deelnemende ijsbanen en verenigingen zagen hoe mooi het is als iedereen kan meedoen met de ijspret. Drie verenigingen hebben de schaatsframes meteen omarmd: in Heerenveen, Hoorn en Utrecht kunnen kinderen met een handicap al met een frame deelnemen aan de gewone schaatslessen, of een frame huren om vrij te schaatsen.

Hoe pak je dat aan als trainer?

Dat willen we graag in heel Nederland mogelijk maken. Daarom steunen we schaatsbanen, -scholen en -verenigingen die Frame Schaatsen willen opnemen in hun reguliere aanbod. Samen met de Sven Kramer Academy en Duosport organiseren we trainerscursussen, waarin je leert hoe je het Frame Schaatsen kunt inpassen in je activiteiten: Hoe organiseer je het schaatsen met en zonder frames samen op de ijsbaan? Hoe pas je je lessen aan zodat ze ook geschikt zijn voor kinderen met een beperking? Welke spelletjes en oefeningen zijn geschikt voor álle kinderen? Met het bijbehorende handboek en de instructiefilmpjes maken we de overstap naar inclusieve schaatslessen voor iedereen inzichtelijk.

Welkom voelen

Daarnaast is het van belang dat kinderen met een handicap zich welkom voelen op de ijsbaan. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je faciliteiten toegankelijk zijn. Door informatie over toegankelijkheid te vermelden op je website. En vooral: door gastvrij te zijn, zodat kinderen met een beperking en hun ouders ervaren dat ze erbij horen. Hoe je dat aanpakt? Dat vertellen we je graag.

Schaatsframes aanschaffen

Ook helpen wij bij de aanschaf van schaatsframes. IJsbanen met een goed inclusief plan krijgen twee frames (zolang de voorraad strekt) en een bijdrage voor de meerkosten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met een handicap ook op jouw ijsbaan kunnen meedoen met de ijspret. Wil je meer informatie? Hier is meer informatie te vinden over het indienen van een aanvraag door schaatsverenigingen.

De Samen Schaatsen Elfstedentoer

In het schaatsseizoen 2022/2023 hebben kinderen met en zonder beperking samen geschaatst tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer! Kinderen die niet zelfstandig konden staan of bewegen, zwierden met onze schaatsframes toch over het ijs! Tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer gaven we inclusieve schaats-clinics op ijsbanen in heel Nederland. De gratis clinics werden verzorgd door ervaren instructeurs van de Sven Kramer Academy en Duosport. We hebben schaatsspelletjes gedaan, een parcours afgelegd en natuurlijk rondjes geschaatst over de baan. IJspret was gegarandeerd! Na afloop kreeg iedereen een mooie medaille als herinnering. Door deze prachtige Samen Schaatsen Elfstedentoer hebben heel veel kinderen en ook schaatstrainers kennis gemaakt met het Frame Schaatsen. En iedereen heeft kunnen ervaren dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen leren schaatsen en plezier hebben op het ijs. 

Meer over de Samen Schaatsen Elfstedentoer