
Met een symbolische gift van €75,- geef je een kind niet alleen een plek om op te groeien – je geeft hen het gevoel erbij te horen.
Op 15 juni 2025 bestaat Stichting het Gehandicapte Kind 75 jaar. Een bijzondere mijlpaal – maar wat we echt willen vieren, is wat we samen hebben bereikt voor kinderen met een handicap.
Sinds 1950 zetten we ons, samen met donateurs, vrijwilligers en partners, in voor een samenleving waarin kinderen met een handicap écht kunnen meedoen. Van de eerste stappen richting basisvoorzieningen tot het creëren van inclusieve speelplekken, scholen en sportclubs: bekijk in de tijdlijn hoe we in 75 jaar tijd het verschil hebben gemaakt.
Oprichting van de Nederlandse Stichting voor het Gebrekkige Kind (NSGK), met als doel: huisvesting, revalidatie en onderwijs voor kinderen met een handicap. Voor hen is weinig geregeld in die tijd, terwijl bijvoorbeeld ‘kinderverlamming’ nog veel voorkomt. Vaak zitten ze noodgedwongen thuis.
Vanaf de start is ons werk alleen mogelijk dankzij donateurs. De eerste tien jaar staan in het teken van fondsenwervende acties. Bekende Nederlanders helpen mee. Zo organiseert het komische duo Snip & Snap een benefiet-revue en worden er speciale NSGK-postzegels uitgebracht met Nederlandse sporthelden. Ook helpt het publiek mee door te geven aan collectes, deel te nemen aan loterijen en door speciale actiezeep en -chocolade te kopen.
Opening van het eerste tehuis in Utrecht, waar kinderen met een handicap wonen, revalideren en onderwijs volgen in de Mytylschool ernaast. Over meedoen in de samenleving wordt nog niet zo nagedacht. Dat verandert bij het tweede tehuis in Roosendaal: dit komt in een woonwijk, zodat kinderen niet meer geïsoleerd opgroeien. Daarna volgen nog tehuizen in Zwolle en Abcoude.
Het woord ‘gebrekkige’ wordt steeds meer als kwetsend ervaren; de naam verandert in Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De verkoop van wenskaarten is in die tijd een belangrijke bron van inkomsten, en steeds meer particuliere donateurs steunen ons met een gift.
Nu aan de basisbehoeften is voldaan, komt er ruimte voor initiatieven als schoolreisjes, speelplekken, vakanties, maneges en werkervaringsplaatsen. Dat kinderen en jongeren met een handicap kunnen deelnemen aan de samenleving, wordt een steeds belangrijker doel.
In de eerste huis-aan-huiscollecte gaan enkele honderden vrijwilligers op pad voor kinderen met een handicap. Tegenwoordig zetten jaarlijks zo’n 7.500 collectanten zich in en halen zij ruim 1,1 miljoen euro op.
Waar maken kinderen vrienden voor het leven? In de speeltuin, op de sportclub en op school. Daarom worden Samen Spelen, Samen Leren en Samen Sporten de pijlers onder ons werk. Dankzij toegankelijke speeltuinen, Samen naar School klassen en inclusieve sportclubs kunnen kinderen met en zonder handicap samen opgroeien.
De afgelopen jaren is er gewerkt aan verschillende projecten die ervoor zorgen dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen opgroeien. Zodat geen kind buitengesloten wordt, maar mee kan doen en vriendschappen kan sluiten. Dit zijn een aantal successen die we hebben bereikt:
We zijn dankbaar op wat we al samen hebben bereikt met dank aan onze donateurs. Maar we zijn er nog niet! We gaan door met ons werk, tot geen enkel kind meer aan de zijlijn staat, want ook na 75 jaar is onze missie nog niet voltooid. Nog steeds groeien te veel kinderen op in eenzaamheid. Help mee en doneer het symbolische bedrag van 75 euro.
Met een symbolische gift van €75,- geef je een kind niet alleen een plek om op te groeien – je geeft hen het gevoel erbij te horen.
Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.