Naar hoofdinhoud
Bezoeker in een rolstoel met gezelschap lopend in de Efteling

Community ‘toegankelijkdagjeuit’ vraagt Tweede Kamer om Actieplan 'Inclusief Recreëren'

Samen met ervaringsdeskundigen, ondernemers, experts en andere belangen- en brancheorganisaties slaan we de handen ineen voor een meer inclusieve recreatiemarkt. Daarom hebben we als Community ‘Toegankelijkdagjeuit’ op 18 januari in een brief aan de Tweede Kamer gevraagd om een Actieplan 'Inclusief Recreëren' te maken.

COVID-19 grootste ontwrichting ooit voor recreatiesector

De coronapandemie laat ook in de recreatiesector flinke sporen na. Daarom grijpen we deze tijd aan om te verenigen rondom de vraag: hoe zorgen we ervoor dat straks iedereen toegang heeft tot de recreatiesector? Zodat mensen met beperkingen - zichtbaar of niet - zich erkend voelen als onderdeel van de menselijke diversiteit. Ook in de wereld van recreatie.

Door de coronacrisis is het belang van ‘erbij horen’ gegroeid. Nu we in een lockdown zitten, blijkt des te meer hoe belangrijk het is dat ook mensen (waaronder kinderen) met een beperking kunnen recreëren. Zij zijn nu noodgedwongen meer alleen thuis. De eenzaamheid slaat keihard toe. Niet voor niets noemde premier Rutte het initiatief 'Eén tegen eenzaamheid’ in de persconferentie van 12 januari 2021.

Eerste stap: Actieplan 'Inclusief Recreëren'

De overheid heeft een belangrijke beleidsbepalende en stimulerende rol naar ondernemers om werk te maken van toegankelijke recreatie. Een Actieplan 'Inclusief Recreëren' is daarin een passende eerste stap.

Community ‘Toegankelijkdagjeuit’

De community ‘Toegankelijkdagjeuit’ bestaat uit ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangen- en brancheorganisaties en experts uit verschillende disciplines, slaat op initiatief van Joint Projects de handen ineen voor een meer inclusieve recreatiemarkt. Financieel wordt de community mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds, HandicapNL, VNO-NCW/MKB Nederland, Ministerie van VWZ, De Zonnebloem en het Gehandicapte Kind. De community ondersteunt ondernemers in het toegankelijk maken van hun locatie of activiteit. Stap één is al gezet door samen een aanvulling te schrijven op het anderhalvemeterprotocol ‘Samen Veilig Uit’ van de Club van Elf.

Beeld: Efteling

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.