Naar hoofdinhoud
Merel voor het raam

De speeltuin beperkt Merel om mee te spelen

Het is druk in de speeltuin. Tientallen kinderen rennen vrolijk door elkaar, glijden van de glijbaan en geven elkaar zetjes op de schommel. Merel (5) speelt niet mee. Zij kijkt vanaf een afstandje in haar rolstoel toe hoe de kinderen plezier maken.

Uitdagingen

Door een hersenaandoening bij de geboorte zit Merel in een rolstoel en worstelt met een ontwikkelingsachterstand. Dit betekent dat ze in een trager tempo beweegt. Ondanks haar uitdagingen lacht Merel veel en is ze dol op haar familie.

Haar moeder vertelt: “Merel is een vrolijk meisje. Ze heeft heel veel verschillende hobby’s, zoals luisteren naar muziek, dieren knuffelen, maar vooral kleuren. Kleuren kijken. Plaatjes inkleuren. Zelfs gekleurde kleding dragen. Maar het meest kleurrijk is zijzelf. Alleen heeft ze niet veel vriendjes om haar kleurrijke karakter aan hen te tonen.”

En dat terwijl Merel het hartstikke leuk vindt om met andere kinderen te spelen. “Merel zit op het speciaal onderwijs, wat ver van huis is", vertelt haar moeder verder. “Hierdoor is het niet makkelijk om af te spreken met vriendjes, vanwege de reisafstand en logistieke uitdagingen. Daardoor speelt ze vaak alleen.” 

Speeltuinen niet toegankelijk

Soms gaan ze met het gezin op stap naar de grote speeltuin. Ook daar kan Merel niet meedoen. “Dat komt omdat deze speeltuin niet toegankelijk is gemaakt voor een rolstoel. Er ligt een onverhard pad en er is geen vogelnestschommel waar ik Merel in kan leggen.”

"Het is frustrerend dat Merel wordt buitengesloten, omdat bepaalde activiteiten niet toegankelijk voor haar zijn."

“Het is moeilijk om te zien hoe Merel vanaf de zijlijn meekijkt, verlangend om gewoon mee te doen net zoals alle andere kinderen. Ik probeer er dan samen nog iets leuks van te maken. Toch is het anders voor Merel. Ik kan niet alles bieden wat ze nodig heeft. Ik ben geen leeftijdsgenootje van haar. Ik ben haar moeder. Ik wil haar net zo zien genieten als andere kinderen wanneer we op uitje zijn.”

Iedereen kind hoort zich welkom te voelen

Moeder: “Ik zou zo graag willen dat er meer toegankelijke speelplekken in Nederland zijn. Plekken waar Merel kan spelen en waar ze nieuwe kinderen ontmoet en het gevoel heeft dat ze er ook erbij hoort.” Helaas leven we in een maatschappij waarin kinderen met een handicap worden buitengesloten. Er wordt geen rekening gehouden met deze groep kinderen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een nieuwe speeltuin.

Dat moet en kan anders! Stichting het Gehandicapte Kind pleit ervoor dat er in elke gemeente minimaal één samenspeelplek is waar álle kinderen zich welkom voelen. Help je mee?

Vanwege privacy redenen kunnen namen of beelden zijn aangepast in dit artikel. De verhalen berusten op de waarheid. 
Merel alleen voor het raam

Doneer en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we dat speeltuinen worden aangepast zodat kinderen zoals Emma er ook kunnen spelen.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.