Naar hoofdinhoud
Dean heeft het syndroom van Down en is met een vriendinnetje samen aan het spelen

Dean wordt nu uitgenodigd voor verjaardagspartijtjes

Dean(10) heeft het syndroom van Down. "Op een gewone school kon hij niet terecht. Maar sinds hij naar de Samen naar School klas gaat hoort hij er helemaal bij", vertelt zijn moeder Nanda. 

“Ik wilde hem graag laten meedraaien in het gewone schoolleven, net als zijn tweelingzus Jill, die geen Down heeft. De reguliere basisschool was eerst vrij positief maar naarmate Deans 4e verjaardag dichterbij kwam werden ze steeds meer afhoudend. Uiteindelijk wilden ze hem niet hebben. Hij had te veel beperkingen: hij was niet zindelijk, luisterde niet goed en liep vaak weg, zoals veel kinderen met Down in die leeftijd."

Samen naar School klas

"Dus moest ik verder zoeken, en zo kwam ik op een open dag bij de Samen naar School klas ‘Stichting Bram’. Dean voelde zich er meteen thuis, was meteen op zijn gemak. Zo is het gekomen, en een betere beslissing hadden we niet kunnen nemen. Hij doet geregeld mee met de lessen van de gewone klassen, andere leerlingen doen mee in de Samen naar School klas, en de kinderen spelen samen op het speelplein; hij hoort er helemaal bij."

"Het is mijn overtuiging dat elke basisschool een Samen naar School klas zou moeten hebben. Kinderen als Dean leren heel veel van andere kinderen zonder handicap. En andersom leren zij dat niet iedereen hetzelfde is. Het werkt twee kanten op.”

Dean wordt erbij betrokken

"Als ik nu met hem door het dorp loop, is het net of hij een BN’er is. Dan hoor ik steeds ‘Hé Dean’; allemaal kinderen die ik niet ken maar die Dean van school kent. Ze komen naar hem toe, geven een high-five. Dean vindt het fantastisch en ik gloei van trots: dat is míjn zoontje! Hij wordt soms ook uitgenodigd voor verjaardagspartijtjes. En hij heeft zelf voor het eerst zijn verjaardag gevierd. Dat kent hij natuurlijk van zijn broer en zus, en nu mocht hij zelf met klasgenoten naar Monkeytown. Hij vond het geweldig. 

Dean gaat elke dag met plezier naar school

"Hij gaat altijd met plezier naar school. Tijdens corona heeft hij er echt last van gehad dat hij thuis moest zitten. School is zo’n belangrijk deel van zijn week, dat viel nu weg. Als al die activiteiten zo stil komen te liggen, dan hebben kinderen met een handicap een geïsoleerd leven, dat werd toen pijnlijk duidelijk."

"Hij gaat nu naar dezelfde school als Jill; zowel Dean als Jill vindt dat geweldig. Dean komt zelfs een paar keer per week in de klas van Jill. Ze gymmen ook samen. Jill is super trots op haar broer. Tweelingbroer en -zus gewoon lekker naar dezelfde school, zoals het hoort!"

Ik gun elke basisschool een Samen naar School klas

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.