Naar hoofdinhoud
Hidde op zijn schaatsframe aan het schaatsen met leeftijdsgenootjes

Door het schaatsten hoort Hidde erbij

Door zijn beperking is samen spelen met andere kinderen wat ingewikkeld voor Hidde (12). Maar dankzij het Frame Schaatsen hoort hij er helemaal bij, vertelt zijn moeder Mariëtte.

Mariëtte vindt het belangrijk dat Hidde in aanraking komt met kinderen zonder beperking. “Meedoen is voor ieder kind waardevol, ook als ze daar zelf niet altijd om vragen of erbij stilstaan. En ook voor kinderen zonder beperking is het belangrijk dat ze in aanraking komen met gehandicapte kinderen. Voor kinderen is het zo gewoon om elkaar te steunen; laten we ze dan ook die mogelijkheid geven. Als je ze scheidt in groepjes met en zonder beperking, dan ontneem je hen die kans.”

Gewoonste zaak van de wereld

Het was dan ook een uitkomst dat Hidde kon meedoen met Frame Schaatsen. Gewoon schaatsen is lastig doordat hij zijn linkerarm en been niet goed kan gebruiken. Maar zittend op het schaatsframe zwiert hij over het ijs. “Hij vindt het heel erg leuk. Hij sluit aan bij zijn groepje en gaat lekker aan de slag. Samen doen ze oefeningen zoals slalommen, tikkertje of onder armpoortjes door schaatsen. En als hij een keertje niet mee kan doen, dan verzint de trainer voor hem een andere opdracht.”

Wat vindt Hidde zelf het leukste van zijn wekelijkse schaatsles op de Vechtse Banen in Utrecht? “De juffen, kinderen en samenwerken,” antwoordt hij. Glunderend gaat hij door: “Ik ben zelfs op Hart van Nederland geweest, op televisie!” En de andere kinderen? Die vinden het de gewoonste zaak van de wereld. “Andere kinderen proberen meteen contact te maken met Hidde. Zij hebben geen schroom om iets te vragen of te zeggen, dat gaat heel natuurlijk. Dat hij een frame heeft is voor hen helemaal niet relevant, dat is gewoon zo, net als iemand anders blauwe schaatsen heeft.”

Ook Frame Schaatsen?

Wil jij net als Hidde Frame Schaatsen? Bij 16 ijsbanen in Nederland kun je meedoen met de lessen, of een frame huren om vrij te schaatsen. Kijk maar eens op frameschaatsen.nl.   

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.