In Memoriam: Rick Brink (1985-2024)
Zeer onverwachts is Rick Brink afgelopen zaterdag overleden. Hij is 38 jaar geworden. Een paar uur voor zijn overlijden was hij nog aanwezig bij de molen Oelemölle in Hardenberg. Daar was hij bij de opening van een camerasysteem, waarmee mensen met een beperking vanaf de grond kunnen zien hoe het mechaniek binnen in de molen werkt.
Rick heeft enorm veel betekend voor kinderen met een beperking en voor Stichting het Gehandicapte Kind. Altijd op de bres voor inclusie, en die begint bij de jongste generatie, zoals Rick altijd zei.
Rick had Osteogenesis Imperfecta (OI), een zeldzame, aangeboren aandoening, ook wel bekend als broze-bottenziekte. Maar Rick was niet zijn aandoening, hij had deze aandoening en zo was hij ook liefdevol opgevoed door zijn ouders. Kijk naar wat je wel kunt, niet naar wat je niet kunt, zo stond hij in het leven en vanuit deze levenshouding maakte hij zich ook sterk voor kinderen met een beperking.
Minister van Gehandicaptenzaken
Rick werd een landelijke bekendheid als officieuze minister van Gehandicaptenzaken. In die tijd kwam ik hem ook voor de eerste keer tegen en werd ik fan van hem, ook omdat hij zo sterk opkwam voor kinderen. Na zijn verkiezing als minister nam het contact toe en hielp hij in onze missie voor samen spelen, sporten en leren voor kinderen met en zonder beperking.
Rick is vooral actief geweest als politicus. Zo was hij fractievoorzitter in de gemeenteraad van Hardenberg en nu als statenlid in de Provinciale Staten van Overijssel. Verder als inclusie-adviseur van KRO-NCRV en directeur van de Stichting Studeren en Werken op Maat. Hij was vooral ook een vakman, een professional: politiek slim vanuit positiviteit en realisme.
Samen spelen en samen leren
En Rick was voor onze stichting actief als Aanjager samen spelen en samen leren. Hij ging 100% voor de missie van Stichting het Gehandicapte Kind. Mede dankzij Rick konden wij met Jantje Beton en 12 andere partijen in 2019 het allereerste SamenSpeelAkkoord sluiten. Daar zijn het SamenSpeelNetwerk en SamenSpeelFonds uit voortgekomen waarvoor Rick succesvol gelobbyd heeft. Rick Brink heeft namens Stichting het Gehandicapte Kind het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer (20 maart 2024) over de Nationale Strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap, voorafgaand aan het debat, bijgewoond en een warm betoog gehouden om meer ontmoetingen/ contacten tussen kinderen te bevorderen. En het advies gegeven om kinderen te betrekken als ervaringsdeskundigen bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid. Tijdens het aansluitende debat in de Tweede Kamer (3 april 2024) is de motie aangenomen om kinderen en jongeren te betrekken bij de Nationale Strategie. Dat waren we momenteel aan het uitwerken. Ook werkte hij met ons aan de voorbereiding van het inclusiepact de Eerste Inclusieve Generatie (een idee van Rick zelf).
De dag voor zijn overlijden was hij nog volop actief om donaties te werven voor zijn deelname aan de Mega Wandel Marathon. Hij deelde foto’s van een kleine Rick en schreef daarbij: “Dit was ik vroeger! Een klein, kwetsbaar jongetje die ondanks het hebben van een lichamelijke beperking een hele leuke jeugd had! Ik ging naar de basisschool om de hoek, had vriendjes in de buurt en mocht naar kinderfeestjes. Ik leerde dat ik geen beperking ben, maar dat ik een beperking heb! Ik omarmde mijn beperking en leerde kijken naar kansen! Dat gun ik alle kinderen die moeten leven met een handicap en daarom “wandel” ik mee met de Mega Wandel Marathon en zamel daarmee geld in voor Stichting het Gehandicapte Kind, zodat zij kunnen zorgen dat kinderen met een beperking, zichzelf kunnen zijn en onbeperkt kunnen meedoen!”
Onze gedachten gaan uit naar zijn nabestaanden. Rick was een echte ‘family man’. Altijd betrokken op zijn ouders Geert en Roelie, zus en zwager, neefjes en nichtje. Ze konden we vorige week nog zijn trotse bericht lezen over zijn nichtje Maartje en haar spreekbeurt over Osteogenesis Imperfecta (OI). Rick: “Zelf vond ik het erg leuk dat Maartje niet alleen iets vertelde over de nadelen van OI, maar zeker ook over de voordelen. Zo heb je altijd mooie plekken bij concerten, hoef je nooit te wachten in de rij bij de achtbaan en mag je parkeren op een invalidenplek.”
Wij zijn Rick enorm dankbaar voor alles wat hij heeft betekend voor ons en voor alle kinderen met een handicap. We gaan hem enorm missen. We wensen zijn nabestaanden en iedereen die op hem betrokken was, kracht en sterkte.
Henk-Willem Laan (directeur-bestuurder)
13 mei 2024
Heb je deze verhalen al gelezen?
Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.