Naar hoofdinhoud
Kinderambassadeurs Joël, Hüseyin en Pauline op bezoek bij minister Conny Helder

Kinderambassadeurs adviseren minister Helder over vriendschappen

Op de tweede dag van de Week van het Gehandicapte Kind gingen onze kinderambassadeurs Joël, Pauline en Hüseyin in gesprek met minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) over het thema vriendschappen en eenzaamheid. 1 op de 5  kinderen met een handicap heeft namelijk geen vriendjes blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek. De kinderambassadeurs overhandigden het onderzoeksrapport aan minister Helder.

In gesprek met minister Helder

De kinderambassadeurs hebben zich tijdens het gesprek met minister Helder onder leiding van Henk-Willem Laan (directeur-bestuurder van Stichting het Gehandicapte Kind) en Rick Brink (voormalig minister van Gehandicaptenzaken) gebogen over het vraagstuk van de minister. Een greep uit de inzichten van de kinderen: ‘denk in creatieve oplossingen’ en ‘maak het onderwerp bespreekbaar’. Daarnaast werd er aandacht gevraagd voor meer geld voor toegankelijke speeltuinen om samen spelen mogelijk te maken. Ook adviseerden Joël, Pauline en Hüseyin over hoe zij denken dat kinderen met en zonder handicap meer met elkaar in contact kunnen komen en hoe kinderen met een handicap gelukkiger en minder eenzaam kunnen worden. Minister Helder vertelde dat zij voornemens is om kinderen met een beperking te betrekken bij beleidskeuzes. Daarnaast gaat ze zich volgend jaar inzetten voor inclusief spelen en leven.

Meer aangepaste speeltuinen

Joël gaf aan dat hij het belangrijk vindt dat er in iedere stad meer dan één speeltuin is die aangepast is zodat zowel kinderen met als zonder beperking samen kunnen spelen. Er is al een aantal toegankelijke speeltuinen, maar nog niet genoeg. De speeltuin is een plaats waar kinderen elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Minister Helder gaf aan dat zij zich eerst zal buigen over de toegankelijkheid van alle speeltuinen en speeltoestellen. Daarnaast wil zij graag met de kinderen optrekken om hier meer over te weten te komen. Stichting het Gehandicapte Kind gelooft dat als kinderen van jongs af aan met elkaar in contact komen het fundament wordt gelegd voor een inclusieve samenleving.

Vriendschapsboekje

Na afloop ontving minister Helder een ‘vriendschapsbord’ die zij samen met de kinderambassadeurs invulde. Een vriendenboekje wordt nog altijd door kinderen gezien als een teken van vriendschap. Minister Helder belooft ook naar de Mega Wandel Marathon te komen op 13 mei 2023. Bekijk ook het item in het NOS Jeugdjournaal waarin Joël vertelt over aangepaste speeltuinen en het gesprek met minister Conny Helder daarover.

Bekijk hier het item

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.