Naar hoofdinhoud
Jongetje in een rolstoel in een klaslokaal

Organisaties roepen kabinet op te zoeken naar alternatieven voor schoolsluiting

Zeker vijftig organisaties roepen dringend het kabinet op om naar alternatieven te zoeken voor schoolsluiting om zo de enorme ontwikkelingsrisico’s voor kinderen en jongeren te beperken. 'De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven,' zo staat in het uitgebrachte statement.

Grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland

De vijftig partijen, waaronder Het Gehandicapte Kind, UNICEF Nederland, De Nederlandse GGZ, Kids Rights, Jantje Beton en Het Trimbos-instituut, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. 'Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. Wat ons betreft, is het sluiten van scholen een verregaande maatregel die ook niet nodig zou moeten zijn. De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven. Door te zoeken naar andere oplossingen kunnen we de ontwikkelingsschade voor kinderen en jongeren beperken’, aldus de organisaties.

Zodoende roepen de partijen het kabinet en het OMT op om niet alleen uit te gaan van het virusrisico, maar ook nadrukkelijk naar de risico’s te kijken die de ontwikkeling van kinderen en jongeren (in het bijzonder de kinderen met een handicap) bedreigen.

Lees het gehele statement over de schoolsluiting (pdf)

Op zoek naar mogelijkheden

De organisaties willen dat de regering samen met het onderwijs, jongeren, kinderen, sportorganisaties en andere experts op zoek gaat naar alternatieve mogelijkheden om de scholen open te houden, de veiligheid op school te verbeteren en afspraken te maken over afstand houden.

Initiatiefnemers

De oproep is een initiatief van UNICEF Nederland, dat door 49 andere partijen wordt ondersteund. Met het statement maken de vijftig organisaties een collectieve vuist, in de hoop dat het kabinet op zoek gaat naar alternatieven voor schoolsluiting.

Bron: Unicef

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.