Naar hoofdinhoud
Moeder Alja geeft haar dochter Nova een kus op de neus

Petitie ‘Ik wil ook naar school’ aangeboden aan Kamercommissie OCW

In Nederland kan elk kind naar school om zich te ontwikkelen en vriendjes te maken, toch? Helaas, in ons land gaan zo’n 10.000 kinderen met een handicap niet naar school. Wij vinden dat ieder kind de kans verdient zich te ontwikkelen. Ook kinderen met een handicap. Daarom startten we in het najaar een petitiecampagne voor de 10.000 kinderen die nu niet naar school kunnen. Vandaag boden Henk-Willem Laan (directeur), kinderambassadeur Joël en Alja van Maanen (moeder van Nova die niet naar school gaat) de petitie aan de Kamercommissie OCW aan.

Samen naar School

In Nederland kunnen 10.000 kinderen met een handicap niet naar school. Er is voor hen geen passende plek in ons onderwijssysteem. Deze kinderen missen niet alleen onderwijs. Doordat ze niet naar school gaan, hebben ze weinig tot geen contact met leeftijdgenootjes en voelen ze zich vaak eenzaam. Samen naar School klassen bieden een uitkomst voor veel kinderen met een handicap die nu niet naar school gaan. In een Samen naar School klas gaan kinderen met een handicap naar een gewone school. In een aangepaste klas krijgen ze onderwijs op maat, met alle zorg en ondersteuning die nodig is. En waar het kan sluiten ze aan bij de kinderen uit de andere klassen.

Financiering

Samen naar School klassen kunnen op dit moment alleen bestaan dankzij particuliere donaties. In het najaar startten we een petitiecampagne met de oproep dat de overheid Samen naar School klassen financieel moet steunen. De petitie werd meer dan 10.000 keer getekend en vanmiddag boden we deze aan de Kamercommissie OCW aan.

Ook Nova wil naar school

Alja van Maanen, de moeder van Nova (9), ondertekende de petitie en zij was aanwezig bij het aanbieden van de petitie. Alja: “Mijn dochter is ernstig meervoudig beperkt. Helaas zit er geen Samen naar School klas bij ons in de buurt die Nova onderwijs én volledige zorg kan bieden. Ze gaat daarom de hele week naar het kinderdagcentrum. Een Samen naar School klas in een buurtschool zou voor Nova de ideale oplossing zijn. Dan zou ze alle kansen krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ook Nova heeft recht op onderwijs.”

Vriendjes maken

Naast onderwijs is naar school gaan ook belangrijk om andere kinderen te ontmoeten. Dat vindt onze kinderambassadeur Joël ook: “Alle kinderen moeten naar school kunnen gaan om vriendjes te maken, samen te spelen en natuurlijk ook te leren.”

Wil jij het document zien dat Henk-Willem Laan, Alja van Maanen en kinderambassadeur Joël aanboden aan de Kamercommissie OCW?

Bekijk het document

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.