Naar hoofdinhoud
Samen naar School | Kind in rolstoel samen in de klas met kinderen zonder beperking

Nooit meer eenzaam thuis dankzij Samen naar School

Stichting het Gehandicapte Kind
Samen naar School

In Nederland kan elk kind naar school om zich te ontwikkelen en vriendjes te maken, toch? Helaas, in ons land gaan meer dan 10.000 kinderen met een handicap nooit naar school. En heel veel anderen zitten op een school ver weg van huis waardoor ze geen vriendjes hebben in hun buurt. Maar elk kind kan leren, als het maar onderwijs krijgt dat bij hem past. Liefst met leeftijdgenootjes zonder handicap. Want veel kinderen met een handicap zijn eenzaam, en samen naar school gaan is dé manier om andere kinderen te ontmoeten.

Meedoen waar het kan

Daarom helpen we bij de oprichting van Samen naar School klassen. Dit is een aangepast klaslokaal voor kinderen met een (ernstige meervoudige) beperking binnen een gewone buurtschool. In hun eigen klas krijgen ze onderwijs op maat, met alle zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. En zijn er aangepaste middelen, meubilair en spelmateriaal. Ook het gezamenlijke speelplein is toegankelijk voor hen. En waar mogelijk doen de kinderen gewoon mee met de andere leerlingen, tijdens de les, het kringgesprek, gym of het speelkwartier.

Goed voor alle leerlingen

En dat werkt! De kinderen in Samen naar School klassen leren andere kinderen uit de buurt kennen, ervaren dat ze erbij horen. Ze maken vrienden vlakbij huis en kunnen na school afspreken om te spelen. Ook de ouders maken kennis met andere ouders uit de buurt. Broertjes en zusjes gaan tegelijk naar school, niemand hoeft apart met een busje. En de kinderen leren veel van hun niet-gehandicapte leeftijdgenootjes; ze ontwikkelen zich vaak beter dan ouders of dokters ooit verwacht hadden. Er zijn zelfs kinderen die doorstromen naar het gewone onderwijs, met ondersteuning vanuit de Samen naar School klas. En de leerlingen van de gewone school? Zij leren van jongs af aan dat niet alle kinderen hetzelfde zijn, en dat dat heel gewoon is.

Dankzij donateurs en vrijwilligers zijn er 50 Samen naar School klassen in Nederland. De komende vijf jaar willen we dit aantal verdubbelen zodat er in 2027 minimaal 100 Samen naar School klassen zijn. Help je mee?

Meer informatie over Samen naar School vind je op: www.samennaarschool.nl.

Samen naar School | Kind met beperking speelt samen met kind zonder beperking in de klas

Doneer en steun Samen naar School klassen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te leren.

Ik steun Stichting het Gehandicapte Kind

Ik doneer

Stap 1 van 2

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.