Naar hoofdinhoud
Opening Changing Places Toilet

Primeur: eerste Changing Places Toilet in Nederland geopend

In Beekse Bergen is op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Een Nederlandse primeur: want er is verder nog nergens in het land een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.

Liggende verzorgingsplekken ontbreken in Nederland

Veel gezinnen met een ernstig gehandicapt kind kunnen niet zomaar een dagje uit. Deze kinderen moeten namelijk liggend verschoond worden en er zijn in Nederland geen voorzieningen voor (grote) kinderen met een handicap.

Henk-Willem Laan, directeur-van Stichting het Gehandicapte Kind: “Iedereen wil mooie herinneringen maken met het gezin, familie of vrienden. Maar niet iedereen kan zomaar het huis uit om eropuit te gaan. Een grote groep kinderen en volwassenen met een ernstige beperking heeft meer faciliteiten nodig dan er in een regulier rolstoeltoegankelijk toilet zijn. Dat is de harde realiteit waar deze gezinnen dagelijks tegenaan lopen.”

Wat doe je, als je nergens je kind hygiënisch kunt verschonen? Dan doe je dat op de vieze grond van een toilet, buiten (publiekelijk) op een bankje of... je blijft toch maar liever thuis. Ook Alja, de moeder van Nova (11) ervaart dit probleem. "Wij willen dolgraag als gezin samen op pad naar de dierentuin of een pretpark. Herinneringen maken, samen plezier beleven. Net zoals ieder ander gezin."

Lees hier het verhaal van Alja en Nova

Beekse Bergen: toegankelijkheid voor iedereen

De oplossing is een Changing Places Toilet. Dat is een speciale liggende toiletvoorziening met onder andere een tillift en een volwassenbrancard. Zo’n toilet voldoet aan de veilige internationale standaard, waardoor deze specifieke doelgroep op een menswaardige manier naar de wc kan tijdens een dagje uit. In Groot-Brittannië zijn er al ruim 2.200 Changing Places, in Nederland nog nul. Maar dat is nu veranderd, want op 27 maart was de opening van het eerste Changing Place Toilet in Beekse Bergen. Onder leiding van actrice Jetty Mathurin en presentator Tako Rietveld vertelden o.a. gezinnen van de Speeltuinbende en onze eigen kinderambassadeurs hoe belangrijk deze liggende toiletvoorzieningen zijn.

Ambitie tot uitbreiding: 30 toplocaties met Changing Places Toilet

Een Changing Places Toilet bij de Beekse Bergen; daar blijft het niet bij. Dankzij een schenking van bijna twee miljoen euro van de VriendenLoterij zullen er in de komende drie jaar op 30 culturele toplocaties in Nederland een Changing Places Toilet gerealiseerd worden, zodat álle gezinnen en families een mooi dagje uit samen kunnen beleven. Het uiteindelijke doel is om in elke woonplaats van Nederland een Changing Places Toilet te realiseren.

Over Changing Places Nederland

Changing Places Nederland is een project dat is omarmd door Stichting het Gehandicapte Kind vanuit de missie dat geen gehandicapt kind wordt buitengesloten. 

Changing Places Toilet in Beekse Bergen
Changing Places Toilet in Beekse Bergen

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.