Naar hoofdinhoud
Kinderen met en zonder handicap rennen samen

Samen Sporten met leeftijdgenootjes? Dat kan bij AV Hollandia

Senna (9), Max (12) en Valentijn (8) sporten bij de atletiekvereniging in hun regio. Daar is niets bijzonders aan, zou je denken. Niets is minder waar. Omdat deze kinderen een loopbeperking hebben, konden zij eerst nergens terecht. Gelukkig voor hen startte AV Hollandia in Hoorn met de para-atletieksport Frame Running. Nu sporten ze wekelijks met leeftijdgenootjes met én zonder beperking, doen mee met clubactiviteiten en horen er helemaal bij. Ze maken er zelfs vriendjes. Dat gunnen we elk kind met een handicap.

Samen Sporten bij AV Hollandia

Mariska Verment is assistent-trainer bij de Frame Running groep van AV Hollandia: “Sinds september 2021 bieden we de sport aan. De groep heeft op dit moment negen leden. We trainen tegelijk met pupillen A en deels met junioren. Soms trainen we samen, of doen en estafette spel. AV Hollandia vindt samen sporten en sociale toegankelijkheid op de vereniging heel belangrijk. We willen dat kinderen elkaar ontmoeten op de atletiekbaan én bij de andere clubactiviteiten. Sporten is veel meer dan alleen trainen. Het is het gevoel bij een vereniging horen, uitkijken naar wedstrijden en samen plezier maken op de club! Iedereen is volwaardig onderdeel van de vereniging.”

Samen opgroeien

Sport is een belangrijk middel om kinderen met en zonder beperking met elkaar te laten opgroeien. Ze leren van elkaar, raken gewend aan het onbekende en gaan het vanzelfsprekend vinden dat kinderen met een beperking net als zij kunnen sporten. Ook al doen ze sommige dingen een beetje anders.

Op eigen tempo

Senna (9) woont in Hoorn, dus hoeft niet ver te reizen om lekker samen te kunnen sporten bij AV Hollandia. “Zonder dit aanbod zou Senna niet sporten”, vertelt haar moeder Natasja. “Ze zat op zwemles en dansen, maar door haar aandoening heeft Senna een langzame verwerkingssnelheid. Ze kon het niet meer bijhouden. Het fijne van deze sport is, dat iedereen het op zijn eigen tempo kan doen."

Contact met andere kinderen

Max (12) woont in Grootebroek. Vader Marco is blij met het aanbod: “Frame Running is zo’n mooie sport, omdat je het kunt beoefenen tussen de reguliere groepen. Een hele mooie vorm van inclusie. Aan beide kanten wordt veel geleerd: respect voor elkaar, leren wat wel en niet kan en samen zoeken naar manieren zodat iedereen voldoening uit de sport kan halen. Contact met andere kinderen met een beperking leert Max veel, iedereen loopt tegen bepaalde zaken aan en er worden veel manieren van 'hoe ermee om te gaan' uitgewisseld."

Iets om naar uit te kijken

Valentijn (8) woont in Bovenkarspel. Moeder Heleen is trots op haar zoon: “Valentijn is geboren met een open rug. Hij loopt met een rollator of zit in een rolstoel. In het VU zagen we Frame Running op de tv voorbijkomen. ‘Dat wil ik doen!’, riep Valentijn blij. Zelfs als het regent wil hij er heen. Hij heeft iets om naar uit te kijken, hoort nu ook ergens bij en heeft vriendjes gemaakt. Zijn conditie is verbeterd. Dankzij zijn runningframe kan Valentijn ook aan schoolactiviteiten meedoen, zoals een sponsorloop, sportdag en de Koningsspelen. Met zijn rollator had hij dat nooit gered!"

Altijd leuke spelletjes

De moeder van Senna is heel blij met assistent-trainer Mariska. “Mariska bedenkt altijd leuke spelletjes, thema’s, voegt grappige dingen toe, doet een eindspel met muziek en tegelijk kijkt ze goed naar alle kinderen. Om haar heen zijn betrokken mensen die helpen met het afstellen van runningframes en dergelijke. Ze letten heel nauwkeurig op het goed sporten: hoe wikkel je af, hoe kunnen we helpen dat je iets wel kan, dat soort dingen."

Probeer het een keer!

Het zou geweldig zijn als er in elke gemeente in Nederland Frame Running zou worden aangeboden. En dat zoveel mogelijk ouders deze sport leren kennen. Moeder Natasja: “Ik zou tegen andere ouders willen zeggen: doe zeker een proefles om te kijken of het iets voor jouw kind is! Deze sport zorgt er in ieder geval voor dat je kind kan mee doen en erbij hoort. En via de gemeente kun je mogelijk een runningframe ontvangen als sporthulpmiddel. Maar je hoeft het niet eens zelf aan te schaffen. Je kunt ook oefenen met een leen-frame."

Met hulp van ouders, trainers, vrijwilligers en atletiekverenigingen kunnen we concrete stappen zetten om kinderen met en zonder handicap samen te laten sporten.

Meer weten?

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.