Naar hoofdinhoud
Thomas

Thomas wil nu het verhaal van anderen vertellen

Thomas is een vrolijke, opgewekte jongen die zich thuis voelt op het podium. Met een microfoon in zijn hand is hij op zijn best: hij stelt kritische vragen en maakt slimme grappen. Maar voor Thomas was het niet altijd vanzelfsprekend om zich te laten zien. Sinds 2023 is Thomas één van de kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind. Nu hij zijn verhaal heeft kunnen delen, wil hij andere kinderen in de spotlight zetten.

Mineurstemming

Thomas werd geboren in de 28e week van de zwangerschap. Hij woog maar 1,6 kilo. Meteen na zijn geboorte moest hij de couveuse in en hij werd met slangetjes aangesloten op allerlei apparaten. Hij had vier gaten in zijn hart en had een hartoperatie nodig, maar daarvoor moest hij 2,5 kilo wegen. Dus bleef hij op de intensive care. Slechtnieuwsgesprek volgde op slechtnieuwsgesprek: Thomas bleek ook een hersenbloeding gehad te hebben. Vader Michiel: "We waren in een mineurstemming, terwijl een geboorte zo vrolijk zou moeten zijn.” Dagelijks waren ze in het ziekenhuis te vinden, maar het ging niet goed met Thomas.

Thomas

Na een zware periode in het ziekenhuis besloten Michiel en Diana Thomas mee naar huis te nemen. Diana: “We wilden hem thuis in liefde onderdompelen, dát was wat hij nodig had.” Vanaf dat moment ging het beter met hem. Hij kreeg fysiotherapie en ze werkten naar vast eten in plaats van sondevoeding. Hij liep erg achter bij andere kinderen. Hij kon niet zitten of kruipen, had geen zuigreflex. Alles wat in de hersenen voorgeprogrammeerd is, dat was er bij hem niet: armpjes bewegen, rollen, kruipen, spreken. Dat moest opnieuw ingeslepen worden met therapie en oefeningen, maar de therapie die hij kreeg bracht hem niet veel verder.

Kijken naar wat wél kan

Toen Thomas twee was namen Diana en Michiel hem mee naar Colombia, waar Diana vandaan komt. Het idee was om familie te bezoeken voor een aantal weken, maar uiteindelijk bleven Diana en Thomas er een jaar. De Colombiaanse artsen hadden een hele andere aanpak: stapje voor stapje bekeken zij wat Thomas wél kon en waar ze nog aan konden werken. En hij boekte enorme vooruitgang.

Door zijn cerebrale parese vindt Thomas het moeilijk om te lopen en zijn linkerhand kan hij niet goed gebruiken. Schrijven is lastig, eten met een vork, en ook lopen, rennen en springen. Maar nog steeds verbetert het en in plaats van op voorspellingen af te gaan kijken Thomas en zijn ouders naar wat hij wél kan en wat de volgende stap kan zijn. Thomas krijgt drie keer per week intensieve therapie, dat wil hij graag. Twee jaar geleden zat hij nog vooral in een rolstoel, nu kan hij op school met een looprek lopen. En thuis probeert hij zelfstandig te lopen, dat geeft hem meer mobiliteit en vrijheid.

Thomas en Feline

Weinig contact met andere kinderen

Thomas is altijd heel druk geweest met school en therapie. Hij is vooral omringd geweest door volwassenen en heeft weinig contact met kinderen gehad. De Mytylschool waar hij naartoe ging was ver uit de buurt en voor hem was er geen tijd om met de buurtkinderen te spelen. Maar sinds een paar jaar neemt Diana Thomas mee naar de speeltuin als Sara, zijn zus, erheen gaat om met leeftijdgenootjes te spelen. En daardoor leert hij steeds beter met andere kinderen om te gaan. Die vragen hem dan waarom hij spalken heeft, of waarom hij sommige dingen niet kan. Maar als die eerste nieuwsgierigheid weg is, is het ook gewoon normaal. Dat is fijn voor Thomas, daardoor voelt hij dat hij mee kan doen.

Thomas

De spotlight

Als kinderambassadeur is Thomas helemaal op zijn plek. Hij wilde altijd al zanger worden, hij is enorm muzikaal en houdt ervan om op het podium te staan. En nu, als kinderambassadeur, krijgt hij de kans om te laten zien wie hij is: een grappige, vrolijke en intelligente jongen. Hij heeft een talent om de juiste woorden op het juiste moment te zeggen. Met de andere kinderambassadeurs voelt Thomas verbondenheid. Het is een vriendengroep, een hechte club. Thomas is dat niet gewend, hij heeft nooit op – bijvoorbeeld - voetbal gezeten.

Thomas zit niet stil: hij wil een eigen YouTube kanaal opzetten en een podcast uitbrengen. Hij wil het land intrekken om andere kinderen hun verhaal te laten delen. Want nu hij heeft ervaren hoe het is om te stralen, wil hij anderen ook in de spotlight zetten.

Thomas

Doneer en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat elk kind mee kan doen.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.