Naar hoofdinhoud
Teije op zijn runningframe op de atletiekbaan

Voor Teije is Frame Running 'gewoon leuk'

Teije is een lieve, vrolijke jongen van 18 jaar. Hij heeft een stofwisselingsziekte (CDG-1a). “Dat is heel bepalend voor zijn leven en geeft zijn lichaam beperkingen”, vertelt zijn moeder Hilde. “Maar daar laat hij zich niet door stoppen. Teije gaat graag naar de bibliotheek om boekjes te lezen. Ook is hij gek op bewegen en alles wat met ‘wielen’ te maken heeft. Frame Running is dus echt een sport voor hem.” Lees het verhaal van Teije.

Beweging is belangrijk

“Toen Teije 2,5 jaar oud was, zetten wij hem voor het eerst in een rolstoel. Toen dacht hij direct: ‘Hé, dit is leuk. Ik kan zittend vooruit door mijn handen te gebruiken. En die wielen zijn tof.’ Hij gebruikt hiervoor niet zijn benen. En die beweging heeft hij wel nodig, want naast zijn stofwisselingsziekte ontwikkelde hij scoliose. Gelukkig kwamen we via een kennis achter de sport Frame Running. Als hij op het runningframe zit, gebruikt hij wel zijn benen en kan hij zelfs rennen. Ook helpt het frame om zijn houding te verbeteren en worden zijn spieren sterker.”

Sporten bij de atletiekvereniging

Sinds de opstart van de Frame Running-groep bij AV Lionitas doet Teije mee. Daarvoor heeft hij nog nooit eerder bij een vereniging gezeten. “Het is geweldig dat hij op deze manier onderdeel kan zijn van het clubleven. Hij gaat elke keer met veel plezier naar de training. En heeft er ook altijd zin in. Zelfs als het regent, want dan kan hij hard door de waterplassen rennen met het runningframe.”

De trainer van Teije heeft ervoor gezorgd dat Frame Running op de kaart werd gezet bij de atletiekvereniging. We zijn hier erg dankbaar voor.

Samen trainen

Elke zaterdag traint Teije met de andere framerunners gezamenlijk op een vast tijdstip. De groep is qua niveau verschillend. “Maar dat maakt niet uit”, vertelt Hilde verder. “De trainers kijken altijd goed naar de behoefte van de kinderen op individueel niveau. Want ieder kind heeft zijn eigen beperking en ondersteuning nodig. Daar letten zij erg goed op tijdens de training. Als Teije liever een rondje om de atletiekbaan wil lopen, in plaats van een onderdeel oefenen, is hij daar vrij in.”

Frame Running is een verrijking van het leven

“We zien Frame Running echt als een verrijking van het leven van Teije. Met het frame kan hij lekker rondjes rennen in de buitenlucht. Je kan er ook mee op de kop. Dat gebeurt ook nog wel eens. Door zijn enthousiasme. Daarom moet de helm wel altijd op voor een stukje veiligheid. Maar ook dat hoort erbij. Vallen, opstaan en weer lekker door rennen.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.