Naar hoofdinhoud
Kinderen spelen met grote blokken

Samen tegen eenzaamheid met het SamenSpeel Netwerk

Stichting het Gehandicapte Kind
SamenSpeelNetwerk

Kinderen met en zonder beperking moeten samen kunnen spelen; daar zetten wij ons voor in. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarom slaan we de handen ineen met ouders, beleidsmakers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In dit SamenSpeelNetwerk draagt ieder op zijn eigen manier bij aan onze gezamenlijke missie: dat geen kind alleen hoeft te spelen.

Gehandicapt kind speelt niet mee

Veel kinderen met een handicap spelen elke dag alleen. Bijvoorbeeld omdat ze niet in de speeltuin terecht kunnen, want negen van de tien speelplekken zijn slecht toegankelijk. Ook voelen kinderen met een handicap en hun ouders zich niet altijd welkom, waardoor ze speelplekken mijden. En informatie over hoe een toegankelijke speelplek eruit moet zien, is moeilijk te vinden.

De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling. Ze hebben weinig of geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee.

Organisaties slaan de handen ineen

Gelukkig zijn steeds meer organisaties ervan doordrongen dat dit anders moet. Met hen werken we samen om het probleem aan te pakken. Al ruim 50 organisaties waaronder speeltuinontwerpers, toestelleveranciers, fondsen en gemeenten hebben hun handtekening gezet onder het SamenSpeelAkkoord. Daarmee verbinden ze zich aan deze drie ambities:

  1. Een inclusieve speelcultuur
    Kinderen met en zonder handicap, hun ouders en mensen in hun omgeving vinden samen spelen vanzelfsprekend.
  2. Meer samenspeelplekken
    Ieder kind met een beperking kan in zijn eigen buurt met andere kinderen samen spelen.
  3. Toegankelijke kennis over samen spelen
    Kennis en inspiratie over samen spelen is beschikbaar voor iedereen die daarmee aan de slag wil. Dat doen we middels een helpdesk, netwerkbijeenkomsten en het online platform SamenSpeelNetwerk.nl.

De deelnemers van het netwerk dragen ieder met hun eigen middelen en expertise bij aan deze doelen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Ministerie van VWS.

Help je mee?

Wil je ook helpen om samen spelen mogelijk te maken? Op Onbeperktspelen.nl vind je een schat aan informatie en inspiratie zoals tips, goede voorbeelden, onderzoeksresultaten en ervaringsverhalen. Wil je met jouw organisatie aansluiten bij ons netwerk? Bekijk wat je kan doen als organisatie. Als gezin kun je je aansluiten bij onze Speeltuinbende; dan helpen we je om in jouw buurt samen spelen vanzelfsprekend te maken.

In samenwerking met Jantje Beton hebben we ook het SamenSpeelFonds opgericht. Met dit fonds gaan we in elke gemeente een toegankelijke speelplek mogelijk maken, zoals we hebben beloofd. Het SamenSpeelFonds kreeg een vliegende start dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

SamenSpeelAkkoord

Kom ook in actie en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.