Naar hoofdinhoud
Kinderen met en zonder beperking samen aan het spelen

Wat kan ik doen?

Kinderen met een handicap vormen een van de grootste groepen in de samenleving die buitengesloten worden. Dat moet en kan anders! Ook zij moeten gewoon mee kunnen doen en er volledig bij horen. Lees op deze pagina wat jij kunt doen om dit te veranderen.

 • Contact maken

  Woont er een kind met een handicap in jouw buurt? Bel aan/laat je kinderen aanbellen en vraag gewoon: ‘Zullen we een keertje iets samendoen?’ Zeker weten dat er volmondig JA wordt gezegd! Contact maken door te vragen is de eerste stap. 

  1. Ieder kind vindt het leuk om uitgenodigd te worden voor een verjaardag, feestje of uitje. Ook kinderen met een handicap. Denk daarbij niet in beperkingen, maar in mogelijkheden! Zoals oud-kinderambassadeur Joël zegt: "Vaak zeggen volwassenen: ‘het kan niet’. Wij begrijpen ook wel dat niet alles kan, maar het kan vaak wel!"
  2. Hou jij ook zo van buitenspelen met andere kinderen? Kom spelen met de Speeltuinbende - een actieve club van stoere kinderen met en zonder beperking, waar iedereen welkom is! Sluit je aan en ontvang een superleuk welkomstcadeau van Buzzy de Beer. 
  3. Bij samen spelen heeft elk kind een rol, met of zonder handicap! De Speeltuinbende vindt het superbelangrijk dat alle kinderen met elkaar plezier kunnen maken. Daarom zorgen ze bijvoorbeeld tijdens de samenspeeldagen ervoor dat alle kinderen samen kunnen spelen. Doe jij mee? Bekijk wanneer er een samenspeeldag in jouw buurt plaatsvindt en ontmoet nieuwe kinderen.
 • Handicap bespreken

  Wat weet jij over handicaps? Oud-kinderambassadeur Pauline heeft spina bifida en zit daardoor in een rolstoel, maar dat betekent niet dat ze niet mee kan doen. Zoals ze zelf zegt: "Ik kan meer met mijn rolstoel dan dat er vaak wordt gedacht." Maak het bespreekbaar!

  1. Laat je kind een spreekbeurt geven op school over onze organisatie of over kinderen met een handicap. Op deze pagina vind je al veel informatie.
  2. Er zijn diverse kinderboeken geschreven waarin de hoofdpersoon een handicap heeft. Lees deze ervaringen! Wij hebben een top 5 kinderboeken voor je geselecteerd.  
  3. Bekijk de film 'Strijder'. Dit stoere, meeslepende en op waarheid geïnspireerd verhaal gaat over de 12-jarige Dylan die door een ongeluk in een rolstoel belandt, maar vastberaden is om zijn droom na te jagen.
  4. Hoe is het om een handicap te hebben? Met het spel Uniekies ervaren kinderen spelenderwijs wat het betekent om een beperking te hebben, maar vooral dat je ook met een beperking heel goed samen kunt spelen. Je koopt het spel hier.
 • Tips & events

  1.  In dit handige pdf document vind je 26 leuke samenspeeltips; daarmee help je elk kind, met of zonder handicap, om samen te spelen en plezier te maken.
  2. Op de website van Kidsproofplus staan superveel leuke en vooral toegankelijke uitjes die ook geschikt zijn voor kinderen met een handicap. Neem hier een kijkje.
  3. In de winterperiode van 2022/2023 vond de Samen Schaatsen Elfstedentoer door Nederland plaats. Bij elf schaatsbanen in het land werden clinics georganiseerd en in drie grote steden vonden events plaats waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen. Ook samen schaatsen ervaren? Bekijk hier bij welke schaatsbanen je kunt Frame Schaatsen.
 • Kom in actie!

  Kom in actie en strijd mee tegen eenzaamheid! Met je school, familie, vrienden, collega's of serviceclub, het kan allemaal! Elke actie, hoe groot of klein ook, draagt eraan bij dat kinderen met een handicap zich niet meer eenzaam hoeven te voelen.

  1. Start bijvoorbeeld een flesseninzamelingsactie, zoals Elise of koppel een sponsorloop aan een bestaand event zoals Remco en Bernard hebben gedaan.
  2. Liever zelf geen actie starten maar meedoen met een sponsorloop? Dat kan, wandel samen met ons mee tijdens het mooiste wandelfeest van Nederland: de Mega Wandel Marathon
  3. Help mee collecteren. Elk jaar zetten circa 11.000 geweldige vrijwilligers zich in om tijdens de Week van het Gehandicapte Kind geld in te zamelen voor een belangrijk doel: geen kind zonder vriendjes.
  4. Is de speeltuin bij jou in de buurt voor iedereen toegankelijk? In veel speeltuinen kunnen kinderen met een handicap niet spelen. Doe zelf de Speeltuinbende test en kom aan de hand van een testkaart erachter welke verbeterpunten jouw speeltuin nodig heeft om iedereen te verwelkomen.
  5. Ben je zelf via (vrijwilligers-)werk betrokken bij een speeltuin/school/pretpark etc? Kijk of je daar iets kunt betekenen. Help je bijvoorbeeld wel eens in een speeltuin met activiteiten of gaat de school het schoolplein vernieuwen? Hou hierbij dan ook rekening met kinderen die andere behoeften hebben. 

We hebben jouw steun nodig!

De meeste kinderen leren leven met hun beperking. Hun grootste beperking is dat ze niet mee kunnen doen en zich daardoor buitengesloten voelen. Dit kan leiden tot een leven lang eenzaamheid. Een gehandicapt kind zou nooit eenzaam moeten zijn. Niet vandaag, niet morgen, nooit. Met steun van donateurs en vrijwilligers helpt Stichting het Gehandicapte Kind om speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken. Zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen en vrienden maken. Met als doel: geen kind zonder vriendjes. Help jij mee?

Ira op de bank

Doneer en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat kinderen met een handicap ook mee kunnen doen!

Doneer nu

Onze projecten

Met steun van onze donateurs realiseren we vele projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.

 • Veel kinderen met een handicap spelen alleen en hebben geen vriendjes. Ook zijn speelplekken voor hen ontoegankelijk. De Speeltuinbende brengt daar verandering in.

 • Duizenden kinderen met een ernstige handicap gaan nooit naar school. Dankzij Samen naar School klassen kunnen zij naar de gewone school in hun eigen buurt en ontmoeten ze vrienden.

 • Met behulp van het schaatsframe kunnen ook kinderen met een beperking het ijs op om samen met hun leeftijdsgenoten te schaatsen en plezier te hebben.