Aftrap pact eerste inclusieve generatie
Fotocredits: Paul Remmelts
Op 2 december 2024 bracht staatssecretaris Vicky Maeijer van het Ministerie van VWS een werkbezoek aan KindCentrum Borgele. Dit schoolcentrum in Deventer is een van de deelnemende partijen aan het pact eerste inclusieve generatie dat zich inzet voor kinderen met een handicap. Na een rondleiding door de school, sprak ze met leerlingen over het belang van inclusief onderwijs en samen kunnen sporten en spelen. Zij gaven haar zo een mooi inkijkje in hoe een inclusieve generatie er voor hun uitziet en hoe daar in Deventer al hard aan wordt gewerkt.
Of zoals een van de leerlingen het mooi verwoordde: ‘Ik denk dat het heel verstandig is als er meer scholen zijn die dit hebben. Want het is voor kinderen heel fijn als ze meer verschillende kinderen leren kennen en zo meer vrienden kunnen maken.’
Officiële start pact en aanbieden petitie
Vervolgens hebben diverse samenwerkingspartners en wethouders hun handtekening geplaatst voor het pact dat in Deventer van start gaat. Dit tekenmoment werd kracht bijgezet met het aanbieden van een landelijke petitie aan de staatssecretaris door Feline, kinderambassadeur van Stichting het Gehandicapte Kind. Met deze petitie doet zij, namens de stichting en alle ruim 10.000 ondertekenaars, een beroep op de politiek kinderen met een handicap niet langer buiten te sluiten.
Eerste inclusieve generatie voor kinderen met een beperking
De eerste inclusieve generatie is een generatie waarin het vanzelfsprekend is dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen leven en opgroeien. In deze generatie worden kinderen met een beperking niet langer buitengesloten op basis van hun handicap, maar krijgen zij de kans om volwaardig en gelijkwaardig mee te doen.
Staatssecretaris Maeijer (VWS): “KindCentrum Borgele is een fantastisch voorbeeld van inclusief onderwijs. In mijn gesprek met de kinderen van deze school en de kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind hoorde ik hoe belangrijk het is dat kinderen met en zonder beperking samen opgroeien en naar school gaan. Want vrienden maken, mee kunnen doen met sporten en spelen, dat zou voor ieder kind vanzelfsprekend moeten zijn. Heel mooi dat hier met het inclusiepact 'De eerste inclusieve samenleving' concrete afspraken over worden gemaakt.”
Inclusiepact in Deventer
In het pact worden alle initiatieven en lokale ontmoetingen tussen kinderen met en zonder beperking op het gebied van spelen, sporten, leren en cultuur gebundeld tot een krachtige beweging. Het initiatief is door Rick Brink in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind tot stand gebracht. Het ministerie van VWS zorgt voor de benodigde financiering. De start van het pact vindt plaats in de gemeente Deventer, een van de meest inclusieve steden van ons land en de plek waar al groot aantal lokale partijen zich hebben aangesloten. Na een pilotperiode van drie jaar zal de projectaanpak ook bij andere gemeenten worden uitgerold.
Heb je deze verhalen al gelezen?
Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.