Naar hoofdinhoud
Keet sport samen met andere kinderen

Bij Frame Running club AV'47 is er eindelijk een sport voor Keet

“Kom Keet, dan gaan we lekker hard!”, galmt het over de atletiekbaan. Keet (7) zit sinds september 2021 op Frame Running. Een para-olympische sport voor mensen met een loopbeperking. Iedere week kijkt ze enorm uit naar de training. Want daar ziet ze haar sportmaatjes én kan ze mee doen.

Haar moeder Sissy vertelt blij: “Eindelijk is er een sport voor Keet. Ze is bloedfanatiek en wordt er steeds beter in. We zien haar vooruitgaan.” Ieder kind moet kunnen sporten, samen met leeftijdgenootjes met en zonder handicap. Want sporten is leuk, het maakt je sterker en geeft een gevoel van ergens bij horen. Dat gun je iedereen.

Meedoen niet vanzelfsprekend

De vrolijke Keet is geboren met cerebrale parese. Het is vooral haar rechterhersenhelft die niet goed functioneert, waardoor ze sleept met haar linkerbeen. Haar moeder vertelt: “Keet kan wel zonder hulpmiddel lopen, maar is trager dan andere kinderen. Ze draagt klittenband om haar enkel om haar voet omhoog te houden, een zogenaamde foot-up. Ze loopt een beetje achter in spraak en heeft moeite om op woorden te komen. Ook leert ze wat moeilijker, waardoor ze achterloopt in haar ontwikkeling.”

Voor kinderen met een handicap is het lang niet altijd vanzelfsprekend om andere kinderen uit hun buurt te ontmoeten. De sportvereniging speelt hierin een belangrijke rol. Sissy: “Keet zit op een leuke Mytylschool in Leiden. Ze gaat daar met de taxi naartoe. Daarom heeft ze geen leeftijdgenootjes en vriendjes in de buurt om mee af te spreken. Ze komt pas om vier uur thuis van school en is dan heel moe. We gaan dan ook al bijna eten, dus tijd om af te spreken is er niet. Voor haar is dit nu nog normaal. Ze weet niet beter. En ze heeft een oudere broer en zus die met haar spelen. Maar als ze ouder wordt, zal ze daar wel meer besef van krijgen.”

Framerunnen ook buiten de baan

Joyce Kraaijenbrink is trainer van de Frame Running groep bij AV’47 in Boskoop waar Keet wekelijks traint. Joyce is trots op haar groep: “We bieden de sport aan sinds juni 2020. Er zitten nu acht leden in de groep. Zij hebben tegelijk training met leeftijdsgenoten zonder beperking. Soms trainen we samen met de kinderen uit de reguliere groep. Dat is heel leuk om zo samen te sporten!”

AV’47 ligt aan het natuurgebied Bentwoud. De vereniging heeft bij Stichting het Gehandicapte Kind een aanvraag gedaan voor de aanschaf van off-road banden met een grover profiel. Zodat hun Frame Running atleten ook buiten de atletiekbaan mee kunnen doen aan activiteiten, net zoals kinderen zonder beperking.

Joyce: “Laatst zijn we voor de allereerste keer het Bentwoud ingegaan. Dat vonden de kinderen echt geweldig! De reguliere groepen gaan daar vaker naartoe tijdens de training, maar wij konden dit eerst niet. Eén van de kinderen riep ‘deze training krijgt een 10!’ en een ander zei blij ‘ik houd van de natuur’. Het was superleuk en fijn om zulke positieve reacties van de kinderen terug te krijgen. We kunnen de kinderen nu ook uitnodigen voor de jaarlijkse off-road lichtjesloop. Naast de financiële bijdrage van de stichting konden we rekenen op de hulp van onze trouwe vrijwilligers. Zij zorgden ervoor dat de toegang tot het Bentwoud geschikt is voor de framerunners."

Elkaar ontmoeten op de club

Frame Running betekent zoveel meer dan alleen sporten voor kinderen als Keet. Moeder Sissy: “Ik had in de krant gelezen dat deze sport wordt aangeboden bij ons op de atletiekvereniging. Ik dacht ‘dit is een uitkomst!’. Keet zat eerst op dansen, maar dat ging allemaal veel te snel. Eindelijk is er ook voor haar een sport waar ze aan mee kan doen, die geschikt is en waar rekening wordt gehouden met wat ze kan. En waarin ze kan groeien. Ze wordt steeds beter in het nemen van bochtjes en kan steeds harder gaan. Haar tijd is zoveel sneller dan een jaar geleden. We hebben laatst meegedaan met de Mega Wandel Marathon, een heel leuk en inclusief wandelevenement van Stichting het Gehandicapte Kind. Dit konden we met ons hele gezin doen. Een trainer en twee sportmaatjes van Keet met hun familie deden ook mee. Dat was heel leuk.

Keet kijkt altijd heel erg uit naar de training. Om de andere kinderen te ontmoeten. Ze heeft er al een paar vriendjes gemaakt. Ze rent altijd heel hard rondjes met Madelief. Mooi ook dat ze tegelijk trainen met leeftijdgenootjes zonder handicap. Zo ontmoeten ze elkaar. Soms doen de groepjes oefeningen samen. Zoals laatst een estafette. Dat was superleuk! En als ouders hebben we ook veel lol aan de kant. We drinken samen koffie en kletsen wat. Fijn ook om andere ouders te ontmoeten en te spreken.”

Sporten in de buurt

Als het aan Keet en haar moeder lag, zouden nog veel meer verenigingen Frame Running aanbieden. Moeder Sissy: “Wij hebben het geluk dat we vlakbij Boskoop wonen, in Hazeswoudedorp. Kinderen komen nu van heinde en verre naar AV’47. Het zou zo mooi zijn als ook zij in hun buurt kunnen sporten. Dan maak je ook vriendschappen in de buurt. Belangrijk om ook buiten de sport af te spreken en samen te spelen of andere leuke dingen te doen.”

Wees creatief

In de praktijk is het helemaal niet zo moeilijk om kinderen met en zonder handicap elkaar te laten ontmoeten op de atletiekvereniging, heeft Joyce gemerkt: “Als het mogelijk is, zou ik zeker aanraden om tegelijk met kinderen zonder beperking te trainen. Op deze manier ontmoeten kinderen met en zonder beperking elkaar automatisch en wordt het makkelijk om bijvoorbeeld eens samen een estafette te doen. Een estafette is zeer geschikt, omdat je de teams zo in kunt delen dat het qua snelheid eerlijk verdeeld is en iedereen verder toch op zijn eigen tempo kan rennen.

En heeft jouw club nog wat aanpassingen nodig? Kijk waar er winst kan worden behaald in het naar elkaar toe trekken van kinderen met en zonder beperking. Probeer hierbij vooral creatief te denken. Doe vervolgens een aanvraag bij Stichting het Gehandicapte Kind en wie weet kunnen kinderen met en zonder beperking ook samen trainen bij jullie atletiekvereniging!”

Vind hier meer informatie

Gewoon doen

Sissy heeft een belangrijke boodschap voor andere ouders: “Is er een Frame Running groep bij jou in de buurt? Maak er gebruik van, gewoon doen, het is echt geweldig! Ik zou ook heel graag met Keet gaan Frame Schaatsen. Ik heb alle hoop op de ijsbaan in Leiden. Als ze het daar gaan aanbieden, gaan we er zeker heen!”  

Op wwww.samenschaatsen.nl is meer informatie te vinden over Frame Schaatsen. Onder andere een overzicht van alle ijsbanen die deze mooie sport aanbieden. Zodat nog meer kinderen kunnen genieten van samen sporten.

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.