Naar hoofdinhoud
Bram op het schaatsframe | Frame Schaatsen

De eerste Olympische Winterspelen – Frame Schaatsen

Op donderdag 3 februari en zondag 13 februari vonden de allereerste Olympische Winterspelen – Frame Schaatsen plaats in Thialf in Heerenveen. De frameschaatsers, die meedoen aan de pilot Frame Schaatsen, stonden te poppelen om het ijs op te gaan met als doel: een gouden medaille winnen. Is het hen gelukt?

Programma: Olympische Winterspelen – Frame Schaatsen

 • Langebaanschaatsen (400 meter en 100 meter)
  Het startschot gaat en daar gaan ze, zo snel mogelijk de meters schaatsen. Gaan ze hun eerste tijden van de frameschaatstrainingen overtreffen? Jazeker! Elk kind heeft een olympisch record (OR) gereden.
 • Bobsleeën
  De kinderen moeten hard vaart maken met het schaatsframe en daarna doorglijden op het ijs. Op de plek waar ze stilstaan wordt een dopje op de boarding gelegd. Iedereen had zijn of haar eigen kleur. Dit werd 3-5 keer herhaald met als doel: steeds verder glijden. Dit laatste lukte bijna iedereen!
 • Ploegenachtervolging
  Achter elkaar een rondje rijden. Op het teken van de trainer laat de voorste rijder zich naar achteren zakken. En let op! Het tempo moet wel constant blijven, zodat de trein niet uit elkaar valt.
 • IJshockey 
  Met de hockeystick in de ene hand en de ander op het stuur van het schaatsframe. De puck op het ijs en deze slalommen langs de pionnen. Heen en weer en dan schieten op het doel. Voor de keeper was het nog knap lastig om de pucks tegen te houden!

De medaille-uitreiking

Daar staan ze. Met zijn allen naast elkaar. De frameschaatsers die meededen aan de eerste Olympische Winterspelen – Frame Schaatsen. Ze glimlachen van oor tot oor. En welverdiend, want naast een schaatsdiploma van de Sven Kramer Academy ontvingen alle frameschaatsers een GOUDEN medaille, uitgereikt door Sijtje van de Lende, Nederlands oud-langebaanschaatsster. Een geweldig prestatie die niemand meer van ze afpakt.

Frameschaatsers

Dankzij Frame Schaatsen kunnen kinderen met een beperking ook het ijs op!

Frame Schaatsen is een nieuwe sport in Nederland voor kinderen met een beperking. Deze kinderen kunnen dankzij de ontwikkeling van het schaatsframe nu ook schaatsen. Dit sporthulpmiddel lijkt op een runningframe, maar op de plek van de wielen zitten ijzers. Met spikes onder hun schoenen gaan de kinderen vooruit. Dankzij Frame Schaatsen kunnen ook kinderen met een beperking het ijs op en het schaatsplezier beleven!

Lees meer over deze nieuwe sport

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.