Naar hoofdinhoud
Dinah op haar runningframe

Frame Running is de enige sport voor Dinah

Dinah is een vrolijke meid van 14 jaar. Ze houdt erg van knutselen, lego en spelletjes. Ook bewegen vindt ze leuk, maar dat is lastig met haar beperking. “Dinah heeft progressieve myoclonus ataxie – dat is een zeldzame bewegingsstoornis”, vertelt haar moeder Esther-Pauline. “Sporten als G-voetbal zijn vanwege haar beperking geen optie voor haar. Maar Frame Running gelukkig wel, want het frame biedt haar de ondersteuning die ze nodig heeft om vrij te bewegen.” Lees het verhaal van Dinah.

Zeldzame bewegingsstoornis

“Dinah heeft meerdere ‘haakjes aan haar kapstok’, zeg ik altijd. Naast haar bewegingsstoornis heeft ze een ontwikkelingsachterstand. Dinah is vertraagd in haar denken en doen en sociaal-emotioneel zit ze op het niveau van 7-jarigen. Dat maakt het voor haar lastig om met leeftijdsgenoten om te gaan. Ook sporten als voetbal of zwemmen is voor Dinah niet weggelegd. Fysiek is ze daar, vanwege haar beperking, niet sterk genoeg voor. En dat terwijl ze dol is op bewegen.”

Kennismaking met Frame Running

“Bij het revalidatiecentrum Friesland in Beetsterzwaag werd Dinah behandeld. Hier hadden ze op de praktijk een runningframe staan. De fysiotherapeut wees ons hierop en zei: ‘Dit is echt een sport voor Dinah. Probeer het maar eens.’ Dinah ging op het frame zitten en begon te lopen. Dit was het eerste moment dat we in aanraking kwamen met Frame Running. We waren direct enthousiast.”

Sporten bij AV Lionitas

Sinds januari 2018 zit Dinah op Frame Running bij atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden. “Naast dat de sport Frame Running ‘nieuw’ voor haar was, had Dinah ook nog nooit eerder samen gesport met andere kinderen met een handicap. Spannend, maar vooral heel gezellig. Het is een leuke, gemixte groep en ze hebben een hele enthousiaste trainer die iedere keer een diverse training neerzet met verschillende oefeningen. Dinah vindt elke oefening leuk en doet altijd goed mee. Ze is echt dol op de sport. Elke zaterdag, als ze weer mag framerunnen, is ze blij. Het hoort ook echt bij haar leven. Dit is de sport voor Dinah.”

Het is een geweldige sport voor het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van Dinah. De vrolijkheid en het plezier straalt er bij haar van af. Keer op keer.

“Als haar moeder zie ik ook echt vooruitgang bij Dinah. In haar benen en in haar conditie. Als ze op haar runningframe zit, kan ik haar niet meer bijhouden. Ze racet dan voor mij uit.”

Meedoen met de avondvierdaagse

“Samen met Dinah heb ik de Avondvierdaagse gewandeld. Dinah ging dan op haar frame. Voorheen was dat in de rolstoel. Maar dat is toch anders. Dan wandelt ze niet zelf en duw ik haar voort. Met het runningframe loopt ze zelf en naast mij. Ik had nooit gedacht, dat ik die ervaring nog met mijn dochter kon meemaken. Samen wandelen, naast elkaar. Het frame is echt een verrijking van het leven, voor zowel Dinah als mijzelf.”

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.