Naar hoofdinhoud
Kinderen aan het frameschaatsen

Frame Schaatsen: een nieuwe sport in Nederland

Vanaf nu kunnen ook kinderen met een beperking het ijs op door middel van een schaatsframe. Dit sporthulpmiddel lijkt op een runningframe (bekend van Frame Running), maar op de plek van de wielen zitten ijzers. Dankzij het schaatsframe met zitje en ijzers, kunnen de kinderen gemakkelijk zitten en vaart maken. Hierdoor beleven ook kinderen met een beperking schaatsplezier!

Kinderen met een beperking kunnen nu ook schaatsen

Vorig jaar genoot heel Nederland van het winterse weer. We konden volop schaatsen in onze prachtige natuur. Maar dat gold niet voor kinderen met een beperking. Zij stonden aan de kant toe te kijken naar hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes die plezier maakten op het ijs. Dat moet en kan anders! Daarom zijn wij in samenwerking met de Sven Kramer Academy het project Frame Schaatsen gestart.

VIDEO: Ontdek de sport Frame Schaatsen

In Thialf in Heerenveen vonden de eerste frameschaatslessen plaats. In twee groepjes van in totaal twaalf kinderen werden de frameschaatslessen gegeven tijdens trainingen van kinderen zonder beperking. Dit stimuleert het samen sporten voor kinderen met en zonder beperking en gaat het sociaal isolement tegen.

Amy kan nu ook meedoen

Amy (11) is één van de kinderen die meedoet met de frameschaatslessen. Haar familie is altijd al in de ban van schaatsen, zeker nu de Olympische Winterspelen in volle gang zijn. Daarom is het zo fijn dat ook Amy nu kan schaatsen.

Moeder Boukje vertelt: "Amy heeft cerebrale parese en kan niet zelf lopen, laat staan sporten. Mijn hele gezin is fan van schaatsen. We kijken er altijd naar op tv en zodra er ijs ligt, binden we de ijzers onder. Maar Amy kan vanwege haar beperking niet mee schaatsen. Totdat we kennis maakten met Frame Schaatsen. Amy kan nu ook meedoen met de andere kinderen. Ze lacht, ze geniet, ze straalt wanneer ze met haar schaatsframe het ijs op gaat."

Lees het hele verhaal van Amy

Frame Schaatsen in heel Nederland

Nu is het tijd om de sport Frame schaatsen verder uit te rollen in Nederland. Om geïnteresseerde schaatsverveningen op weg te helpen wordt er een clinic ontwikkeld in combinatie met een handboek. Ook start er volgend seizoen frameschaatslessen in Hoorn. Ons doel is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar kinderen kunnen frameschaatsen.

Directeur Henk-Willem Laan vertelt: "Ik hoop dat veel schaatsverenigingen geïnspireerd raken om het Frame Schaatsen als onderdeel aan het lesprogramma toe te voegen, zodat andere kinderen net zoveel plezier kunnen hebben als Amy."

Om de sport Frame Schaatsen verder uit te rollen in Nederland zijn we afhankelijk van donaties. Help jij mee? Met jouw donatie zorgen we ervoor dat kinderen zoals Amy ook kunnen schaatsen.

Ja, ik help mee

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.