Naar hoofdinhoud
Amy op haar schaatsframe | Frame Schaatsen

Dankzij Frame Schaatsen geniet Amy ook van ijspret 

Amy is 11 jaar oud en woont in Friesland. Haar moeder en broer hebben het schaatsvirus: zodra er ijs ligt, binden ze de ijzers onder. Maar Amy kan vanwege haar beperking niet mee schaatsen. De nieuwe sport Frame Schaatsen is voor haar dan ook een uitkomst, vertelt haar moeder Boukje: "Dat meisje moet verdorie meedoen, de ijspret mag niet aan haar voorbij gaan." 

Amy is een lief en pittig meisje. Ze wil graag zelfstandig zijn, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Door haar cerebrale parese heeft ze spasticiteit in haar benen. Ze loopt met X-benen, op de tenen van haar voeten. Ze kan niet loslopen, dan valt ze om. Daarom gebruikt ze een Caddy, een soort looprek. En ze kruipt veel. 

Amy’s wereld is kleiner

"Mijn dochter wil het liefst meedoen met andere kinderen, maar dat wordt steeds moeilijker. Vroeger kwamen er nog wel eens kinderen langs om te spelen maar dat is er nu niet meer bij”, vertelt haar moeder Boukje. “Kinderen van haar leeftijd gaan steeds meer zelfstandig naar sporten, naar vriendjes en vriendinnetjes, of trekken de buurt in om te spelen, maar dat kan Amy niet. Daardoor wordt het verschil tussen Amy en haar leeftijdgenoten steeds groter. Haar wereld is kleiner. Dat is voor Amy wel frustrerend."

Sporten is erg belangrijk

"Ik wil Amy graag meegeven dat je wél kunt meedoen, ook al heb je een beperking. Dat doen we bijvoorbeeld met sporten. Amy doet aan Frame Running en aan paardrijden. Daardoor wordt haar sociale kring groter. Ze bouwt een band op met de kinderen in haar team. Maar ook voor haar spierkracht is sporten belangrijk; als ze in de vakantie een aantal weken niet sport dan wordt ze stijf en is alle kracht weg. Ze moet fysiek sterk blijven."

Gek op ijs!

"Voor ons hele gezin is sport belangrijk, vooral schaatsen. Ik ben steward bij Thialf, bij grote wedstrijden ontvang ik het publiek. Ook Amy is beetje ijsgek. Als er schaatsen op tv is dan zit zij te kijken. Ze vindt het fantastisch. En als er natuurijs ligt dan krijgen we last van het schaatsvirus. Zodra het vriest is Amy’s broer Ryan op de ijsbaan te vinden, en ikzelf ook. Dat wil ik Amy ook meegeven. Dus toen er vorige winter weer natuurijs was, heb ik Amy meegenomen het ijs op."

Dat meisje moet verdorie meedoen, de ijspret mag niet aan haar voorbij gaan om haar beperking

"Eerst probeerden we het met de Caddy; we hadden voor Amy speciaal easy gliders met dubbele ijzers laten maken. Maar in de Caddy lukte het afzetten niet goed. Vervolgens hebben we het geprobeerd met het runningframe. Amy zat op het frame met snowboots aan. Dat ging fantastisch. Er was discoschaatsen, we hadden led lichtjes op het frame gedaan. Dat was zo mooi. Ik ging rondjes rijden en zij kon meelopen. Haar neef en nichtjes kwamen even langs, andere kinderen maakten een praatje, schaatsten een rondje mee, dat vond ze fantastisch mooi. Dat geeft ons ook weer energie. Dat meisje moet verdorie meedoen, de ijspret mag niet aan haar voorbij gaan om haar beperking."

Met het schaatsframe op het ijs: Amy lacht, geniet en straalt

"Dus toen Amy mocht meedoen met de pilot Frame Schaatsen kwam dat als geroepen. “Ze vond het fantastisch mooi. Daar stond ze in de schaatstempel van Nederland. Op een ice whisp, een schaatsframe, met spikes onder de voeten. Ze drukten haar het ijs op en weg was ze. Ik zag haar gezichtsuitdrukking: ze lacht, ze geniet, ze straalt. Als mensen klappen en aanmoedigen geeft haar een extra boost om een extra stapje te doen en nog sneller te gaan. En het is gezellig met de andere kinderen; ze schaatst eens een rondje met de een en kletst met de ander. Daar doe je het voor, dat is zo mooi."

Amy op haar schaatsframe in Thialf

Frame Schaatsen is een fantastische uitvinding!

"Je wilt dat je kind zo gewoon mogelijk mee kan doen in de maatschappij, maar voor Amy gaat dat natuurlijk niet. Dus het is fijn als we dat op deze manier een beetje goed kunnen maken. Daarom is Frame Schaatsen zo’n fantastische uitvinding. Ik ben heel blij dat dit er gekomen is. Amy kan nu meedoen met andere kinderen, dat is zo belangrijk. En als er deze winter weer natuurijs is? Dan gaat ze gewoon mee de ijsbaan op."

Amy op haar schaatsframe | Frame Schaatsen

Doneer en help kinderen met een handicap zoals Amy Frame Schaatsen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen kind met een beperking alleen hoeft te sporten.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.