Naar hoofdinhoud
Luka op zijn frame aan het framerunnen

Luka doet gewoon mee bij de atletiekclub

Luka (8) wil niets liever dan gewoon kind zijn. Alles doen wat zijn leeftijdgenootjes doen. Zoals sporten. Maar door zijn beperking is er geen sport waaraan hij kan meedoen. Totdat de atletiekvereniging in zijn regio met Frame Running start. Elke week kijkt hij uit naar de training. “Hij vindt het helemaal geweldig," vertelt zijn moeder. “Hij kan nu óók hard rennen en speerwerpen. Hij vindt alles leuk. Maar vooral dat hij nu hetzelfde is als andere kinderen en erbij hoort.”

Zittend sporten met behulp van frame

Luka heeft er veel moeite mee dat hij anders is. Vaak staat hij buitenspel, dat maakt hem boos en verdrietig. Hij voelt zich dan alleen. Op de runningframe kan Luka zittend sporten. Dat is precies wat hij nodig heeft. Zijn moeder legt uit waarom: “Luka heeft lage spierkracht en vaak pijn. Naarmate een activiteit voortduurt, vermindert zijn kracht. De artsen vermoeden een spierziekte, maar het kunnen ook zijn zenuwen zijn. Ze gaan het waarschijnlijk nooit vinden, dat is heel frustrerend. Zonder het frame kan hij hooguit vijf minuten rennen. Ook zou hij veel struikelen en vallen. In het dagelijks leven heeft hij spalken aan zijn benen en hulpmiddelen om te voorkomen dat hij snel moe wordt. Zoals een rolstoel en een traplift. Dankzij die oplossingen kan hij meedoen en genieten we als gezin toch van het leven. Op vakantie beklimmen we zelfs bergen. Luka zit dan in de draagzak. Met creativiteit komen we een heel eind. We laten ons niet tegenhouden.”

Niet vanzelfsprekend

Kinderfysiotherapeut Antoinette bracht Frame Running naar de atletiekvereniging waar Luka nu sport. “Jaren geleden liep ik al tegen het probleem aan dat ik een sport zocht voor een kindje met een spierziekte,” vertelt Antoinette. “Dat lukte me niet binnen de gemeente, maar ook ver daarbuiten niet. Het is helaas niet vanzelfsprekend. Toen kwam ik Frame Running tegen. Het mooie van deze sport is dat kinderen met en zonder handicap tegelijk aan atletiek kunnen doen. Ze vriendschappen kunnen sluiten. Het toeval wilde dat de vereniging binnen onze gemeente een atletiekbaan ging aanleggen, die hadden ze nog niet. Dit was dé kans om alles gelijk samen te voegen. Ik stapte naar de atletiekvereniging en die hadden er wel oren naar.”

Iedereen sport hier samen

Ze kwam in contact met trainers Lia en Bert, beiden al lang bij de vereniging. Zij waren meteen enthousiast. Bert: “We hebben de eerste framerunners direct samen laten sporten met de andere atleten. Waar het echt niet lukt, passen we oefeningen aan, maar altijd op de baan en tussen elkaar.

Voor het ‘samen sporten’ hebben we een gift van Stichting het Gehandicapte Kind gekregen. Daarvan hebben we runningframes en trainingsattributen gekocht zoals discussen met een handgreep, medicijnballetjes van een kleinere omvang en niet te zwaar zodat de kinderen met een handicap er ook mee kunnen werken, plastic speertjes, want die zijn licht en ongevaarlijk. Ik vind het geweldig hoe de kinderen genieten! Toen Luka bij ons begon, had hij vanaf zijn eerste loopje een glimlach van oor tot oor. Na zijn eerste wedstrijd liep hij trots rond met zijn medaille. Voor de andere kinderen, zonder handicap, is het óók heel waardevol. Ze vinden het gewoon en hebben geleerd behulpzaam te zijn. De interactie tussen de junioren en framerunners tijdens de trainingen en wedstrijden is geweldig. Ze zijn niet meer weg te denken bij ons jeugdteam.”

Luka hoort erbij

Via de sportcoach van het Radboud ziekenhuis kwam Luka bij Frame Running terecht. Moeder: “We zijn heel blij dat de atletiekvereniging in onze omgeving de sport aanbiedt. Anders zou Luka nooit kunnen sporten. Hij geniet er enorm van. Hij is zich erg bewust dat hij anders is. Daar heeft hij heel veel moeite mee. Dankzij deze sport kan hij nu wél meedoen en hoort hij erbij. Voor ons ouders is het zo mooi weer een blij en vrolijk mannetje te zien! Zijn kleine zusje vindt het ook leuk om naar haar grote broer te kijken. Het contact met andere ouders is ook heel fijn. We komen bij elkaar in het clubhuis en delen van alles.” Gelukkig is het al voor veel kinderen mogelijk om aan Frame Running te doen, gewoon bij de plaatselijke atletiekvereniging. De sport wordt inmiddels op 50 clubs aangeboden.

Toen Luka bij ons begon, had hij vanaf zijn eerste loopje een glimlach van oor tot oor

Lekker samen sporten met leeftijdgenootjes, onderdeel zijn van de club in de buurt en vooral erbij horen! Dat is onze (sport)droom. Frame Running Nederland en de Atletiekunie helpen ons daarbij. De atletiekvereniging van Luka is de 50e in Nederland waar kinderen met een fysieke beperking mee kunnen doen.

Help ook mee en doneer vandaag nog.

Zorg jij ervoor dat er meer sportclubs komen waar kinderen zoals Luka kunnen sporten?

Ik steun Stichting het Gehandicapte Kind

Ik doneer

Stap 1 van 2

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.