Tennis is voor Nick een uitlaatklep
Nick (16) heeft een prothese. Op zijn negende is zijn rechterbeen geamputeerd. Desondanks vertrouwde Nick erop dat alles goed zou komen en alsnog kon blijven tennissen. En dat is gelukt!
Leven met een prothese
Nick was negen jaar toen er een tumor in zijn knie werd gevonden. Nick: “Dat was wel even schrikken.” Na verschillende behandelingen moest zijn been geamputeerd worden. Sindsdien heeft Nick een prothese. Hierdoor kon hij niet meer hard rennen en was ‘normaal’ tennissen niet meer mogelijk. Maar Nick vertrouwde erop dat alles goed zou komen. “Tijdens mijn ziekte ben ik altijd positief geweest. Het is nu eenmaal zo. Hoewel de controles altijd spannend blijven.” Het was voor hem fijn dat hij kon blijven sporten. En vooral tennissen. Nick: “Nadat ik mijn prothese heb gekregen ben ik via de Esther Vergeer Foundation bij TV Rapiditas in Nijmegen gaan rolstoeltennissen.”
Genieten van de sport
"Tennis is voor mij een uitlaatklep”, vertelt Nick enthousiast. “Even alles van school vergeten en lekker knallen op de baan. Ik ben daarom blij dat ik, ondanks mijn prothese, toch nog van deze mooie sport kan genieten.”
Tijdens corona konden de trainingen helaas niet doorgaan. Nick: “Gelukkig mogen we nu vaker trainen en is ook de groep met wie je traint verschillend. Dat vind ik eigenlijk wel leuk. Want het is elke keer een verrassing met wie ik ga rolstoeltennissen.”
Esther Vergeer Foundation
Nick: “Vanuit school moest ik dertig uur maatschappelijk stage lopen. Ik dacht meteen aan de Esther Vergeer foundation. Ik zit hier in de jongerenadviesraad, waarmee we vier keer per jaar samenkomen om de foundation te helpen met onze meningen, inbreng en ideeën. Zo is een van de onderwerpen waar wij ons advies over mogen geven, het jaarlijkse Tenniskamp. Ook ik ga elk jaar mee. Daar kijk ik altijd erg naar uit. Elk jaar gaan dezelfde mensen mee en voelt het als een ‘reünie’ wanneer ik mijn tennisvrienden tijdens het kamp weer zie.”
Rolstoeltennis-clinics
De Esther Vergeer Foundation is actief op bijna dertig tennisverenigingen. Jaarlijks worden bij meer dan tien tennisverenigingen verspreid door heel Nederland rolstoeltennis-clinics aangeboden. De clinics zijn bedoeld voor kinderen en jongeren van 6 tot 21 jaar die kennis willen maken met (rolstoel)tennissen. Het maakt voor de clinics niet uit welke lichamelijke beperking je hebt en of je wel of niet rolstoelgebonden bent. Het Gehandicapte Kind steunt de clincis van de Esther Vergeer Foundation. Dankzij deze rolstoeltennis-clinics kunnen kinderen met en zonder beperking samen sporten en elkaar ontmoeten op de sportvereniging in de buurt.
Op 5 mei 2021 werd de derde Esther Vergeer Foundation rolstoeltennis-clinic georganiseerd bij TC IJsbaanpad in Amsterdam. “Bij deze clinic was ik ook aanwezig om te ondersteunen en te helpen”, vertelt Nick. “En natuurlijk liet ik even mijn beste (tennis)kant zien. Ik hoop dat de aanwezigen net zo veel plezier ervaren aan tennis als ik, ook als je een beperking hebt.”
Fotocredit: Mathilde Dusol
Heb je deze verhalen al gelezen?
Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.