Naar hoofdinhoud
Kinderen met een beperking op een schaatsframe aan het schaatsen en naast hun schaatsen kinderen zonder beperking | Frame Schaatsen

Kom je ook Samen Schaatsen?

Stichting het Gehandicapte Kind
Frame Schaatsen

Heb je een beperking en wil je graag leren schaatsen? Dan is Frame Schaatsen misschien iets voor jou! Dankzij onze schaatsframes kunnen kinderen met een fysieke beperking meedoen met schaatslessen bij 16 ijsbanen in Nederland. Gewoon, samen met kinderen zonder beperking: Samen schaatsen! 

Hoe werkt het? 

Een schaatsframe is een frame met een zitje, een stuur en drie ijzers. Ook als je niet zelfstandig kunt staan of bewegen, kun je hiermee glijden over het ijs: je zit stevig op het frame, zet je af met spikes onder je voeten en daar ga je! Dankzij dit coole sporthulpmiddel kunnen ook kinderen met een motorische beperking, weinig energie of minder goede balans het échte schaatsgevoel ervaren, zonder te vallen of erg vermoeid te raken. In dit filmpje zie je hoe het werkt. 

Waar kan het? 

Bij deze 16 ijsbanen kun je schaatslessen volgen op een schaatsframe (en in Dordrecht ook kunstschaatsen). Of je kunt een frame huren om vrij te schaatsen. Wil je meer weten of je aanmelden? Neem dan contact op met de ijsbaan. 

IJsbaan Framematen* Informatie lessen Informatie frame huren
Schaatsbaan Rotterdam  XS, S, M  Website, E-mail,  
010-7900514 
Website  
Triavium, Nijmegen   S, M  Website, E-mail  Website  
(na 20-10-‘23) 
IJsbaan Middelburg  S, M  Website, E-mail,  
06-11355948 
Website  
(binnenkort gereed) 
De Uithof, Den Haag  XS, S, M, L  Website, E-mail,  
070-4044459 
E-mail  
De Scheg, Deventer  S, M, L Website, E-mail
0570-659767 
Website 
IJsbaan Haarlem  S, M, L  Website  Website  
Thialf, Heerenveen S, M, L Website, E-mail,
06-19730686
E-mail
Optisport IJsbaan, Breda  XS, S, M, L WebsiteE-mail ovv Frame-schaatsen Breda Website 
076-5870555 
Optisport IJsbaan, Hoorn  S, M, L, XL  WebsiteE-mail ovv Frame-schaatsen Hoorn Website, E-mail
0229-277660
De Vechtsebanen, Utrecht  XS, S, M, L WebsiteE-mail ovv Frame-schaatsen
Utrecht 
Website 
Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg  S, M 

WebsiteE-mail 

Website  
De Meent, Alkmaar  S, M  WebsiteE-mail  Website  
IJsbaan Twente, Enschede  S, M, L, XL  Informatie volgt  Informatie volgt 
Optisport IJsbaan, Dordrecht  XS, S, M  Informatie volgt  Informatie volgt 
Elfstedenhal, Leeuwarden  S, M  Informatie volgt  Informatie volgt 
Kardinge, Groningen  S, M  Informatie volgt  Informatie volgt 

* Schaatsframes 
Maat XS: Lichaamslengte 100-125 cm 
Maat S: lichaamslengte 120-140 cm 
Maat M: lichaamslengte 140-160 cm 
Maat L: lichaamslengte 160-185 cm 

Hoe is Frame Schaatsen ontstaan? 

Nederland is een echt schaatsland. Zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Maar dat geldt niet voor iedereen. Kinderen met een fysieke beperking staan vaak aan de kant te kijken naar hun leeftijdsgenootjes die plezier maken op het ijs. Dat moet en kan anders, vinden wij! 

Daarom zijn we in 2021 het project Frame Schaatsen gestart. Geïnspireerd door Frame Running, waarbij je rent met hulp van een runningframe, introduceerden we het schaatsframe in Nederland. We begonnen met een groep van 12 kinderen met een beperking, die schaatslessen kregen van de trainers van de Sven Kramer Academy in Thialf, Heerenveen.  

Elfstedentoer 

Na de succesvolle pilot in Thialf organiseerden we in 2022-’23 de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Met een bus vol schaatsframes toerden we langs ijsbanen in heel Nederland. Zo’n 500 kinderen met en zonder beperking volgden een van onze gratis clinics, verzorgd door de Sven Kramer Academy en Duosport. De deelnemers maakten kennis met het Frame Schaatsen en ervaarden hoe superleuk Samen Schaatsen kan zijn!  

Ook ijsbanen en schaatsscholen waren enthousiast over hun kennismaking met de schaatsframes. Zestien ijsbanen hebben deze schaatsvorm nu opgenomen in hun aanbod. Hier kunnen kinderen met een beperking deelnemen aan de reguliere lessen. De ijsbanen ontvangen van Stichting het Gehandicapte Kind een aantal frames. Ook geven we trainingen en informatie voor de instructeurs, om te leren hoe ze hun lessen leuk en toegankelijk kunnen maken voor álle kinderen.  

Directeur Henk-Willem Laan: "Het is geweldig dat zo veel schaatsverenigingen het Frame Schaatsen aan het lesprogramma toevoegen. Deze winter zullen we in heel Nederland kinderen met en zonder beperking samen zien genieten van de ijspret." 

Sill aan het frameschaatsen | Frame Schaatsen

Doneer en help kinderen met een handicap frameschaatsen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te sporten.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.