Naar hoofdinhoud
Nilla zit helemaal alleen in de woonkamer op een bank

Nooit meer eenzaam thuis dankzij Samen naar School

het Gehandicapte Kind
Samen naar School

In Nederland kan elk kind naar school om zich te ontwikkelen, vriendjes te maken en zich voor te bereiden op het leven – toch? Helaas, in ons land gaan meer dan 10.000 kinderen met een handicap nooit naar school. Sommige van hen zitten de hele dag thuis. Andere gaan naar een dagbestedingscentrum. Maar elk kind kan leren, als het maar onderwijs krijgt dat bij hem past. Liefst met leeftijdgenootjes zonder handicap. Want veel kinderen met een handicap zijn eenzaam, en samen naar school gaan is dé manier om andere kinderen te ontmoeten.

Meedoen waar het kan

Daarom helpen we bij de oprichting van Samen naar School klassen. Dit zijn aangepaste klassen voor kinderen met een ernstige beperking binnen een gewone buurtschool. In hun eigen klas krijgen ze onderwijs op maat, met alle zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. En waar mogelijk doen ze gewoon mee met de andere leerlingen, tijdens de les, het kringgesprek, gym of het speelkwartier. 

Goed voor alle leerlingen

En dat werkt. De kinderen in Samen naar School klassen leren andere kinderen uit de buurt kennen, ervaren dat ze erbij horen. En ze leren veel van hun niet-gehandicapte leeftijdgenootjes; ze ontwikkelen zich vaak beter dan ouders of dokters ooit verwacht hadden. Er zijn zelfs kinderen die doorstromen naar het gewone onderwijs, met ondersteuning vanuit de Samen naar School klas. En de leerlingen van de gewone school? Zij leren van jongs af aan dat niet alle kinderen hetzelfde zijn, en dat dat heel gewoon is.

Dankzij onze donateurs en vrijwilligers zijn er al 36 Samen naar School klassen in Nederland. Dat moeten er nog veel meer worden. Help je mee?

Rick maakt vrienden dankzij Samen naar School, foto Eveline van Elk

Doneer en steun Samen naar School klassen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te leren.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.

 • Samen sporten

  Kinderen voetballen met steun van een speciaal frame

  Samen sporten dankzij frame-voetbal

  Voor veel kinderen met een lichamelijke handicap is voetbal niet weggelegd. Ze maken gebruik van een rollator of looprek, of ze zitten in een rolstoel, en kunnen…

 • Samen leren

  Meisje met handicap op school

  Steunpunt Onderwijs helpt ouders

  Ouders die willen dat hun gehandicapte kind naar een gewone school gaan, lopen daarin vaak vast. Met als gevolg dat kinderen thuis zitten, of tegen hun zin naar speciaal…