Wat is een handicap?

Het is moeilijk om precies te tellen, maar in totaal heeft bijna één op elke tien kinderen een handicap. Dat wil zeggen dat ze een beperking hebben waardoor ze sommige dingen niet zo goed kunnen als andere kinderen. Er zijn honderden verschillende soorten handicaps. Vaak worden die onderverdeeld in ‘lichamelijke’ en ‘verstandelijke’ handicaps.

Een lichamelijke handicap

Een lichamelijke handicap heb je als een deel van je lichaam niet goed functioneert. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld hun benen niet gebruiken. Ze kunnen dus niet lopen en zitten daarom in een rolstoel. Andere kinderen zijn blind, zij kunnen niets zien. En weer andere kinderen zijn spastisch, dat wil zeggen dat ze hun spieren niet goed kunnen controleren en daardoor hun bewegingen niet goed kunnen sturen. Zo zijn er heel veel verschillende lichamelijke handicaps.

Een verstandelijke handicap

Een verstandelijke handicap heb je als er iets niet goed is met je hersenen. Met je hersenen denk je na en leer je. Kinderen met een verstandelijke handicap kunnen dingen daarom vaak niet zo goed begrijpen of leren.

Meervoudige handicap

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat iemand zowel verstandelijk als lichamelijk gehandicapt is. Dit wordt een meervoudige, oftewel een dubbele handicap genoemd.

Waarom hebben sommige mensen een handicap?

Een handicap kun je bij je geboorte krijgen, maar ook later in je leven. Als kinderen al bij hun geboorte een handicap hebben, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat er iets mis gaat tijdens de geboorte. Sommige handicaps zijn erfelijk, dat wil zeggen dat ze van ouder op kind kunnen worden ‘doorgegeven’: als de ouders een erfelijke handicap hebben, is er een kans dat de kinderen die ook krijgen. Maar het kan ook gewoon puur toeval zijn als je met een handicap wordt geboren. En later in je leven kun je gehandicapt raken door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een ernstige ziekte. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 100.000 kinderen met een handicap die daardoor problemen ervaren.

Soms is een handicap goed zichtbaar voor andere mensen, bijvoorbeeld als iemand in een rolstoel zit. En er zijn ook handicaps die van buiten helemaal niet goed zichtbaar zijn, zoals sommige verstandelijke handicaps. Maar één ding geldt voor alle kinderen met een handicap: ze zijn gewone kinderen en willen graag gewoon meedoen.

Kinderen met een handicap willen gewoon meedoen

Ook iemand die in een rolstoel zit vindt het leuk om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En iemand die blind is wil ook kunnen e-mailen of gamen. Kinderen met een verstandelijke handicap willen ook wel eens lekker op vakantie, zoals iedereen, of op Scouting. En niemand wil graag worden aangestaard of kinderachtig worden behandeld, ook kinderen met een handicap niet. Kortom: kinderen met een handicap zijn gewone kinderen die gewoon willen meedoen.

Hoe gaat dat dan, gewoon meedoen?

Dat lijkt best lastig, gewoon meedoen als je een handicap hebt. Want je kunt niet op het klimrek met je rolstoel. En je beeldscherm kun je niet lezen als je blind bent. En hoe kun je aan Atletiek doen als je niet kunt lopen? En als je er anders uitziet, staren mensen je vaak aan op straat.

Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig kan het ook anders!

Dan is er wel vaak een beetje extra hulp nodig. Speeltoestellen kunnen bijvoorbeeld zo worden aangepast dat er ook rolstoelen op kunnen. Kinderen met en zonder handicap kunnen dan samen spelen! Voor kinderen die die niet kunnen lopen is een RaceRunner waardoor ze toch op een atletiekbaan kunnen rennen. En voor blinde kinderen zijn er heel slimme hulpmiddelen uitgevonden, waardoor ze toch met een computer kunnen werken. Zij kunnen de tekst dan voelen met hun vingers in plaats van lezen met hun ogen. (Die speciale ‘voelletters’ heten braille.)

Wie kan daarbij helpen?

Om te zorgen dat kinderen met een handicap ook samen kunnen spelen, sporten en naar school kunnen gaan is wel geld nodig. Gelukkig zijn er organisaties zoals het Gehandicapte Kind. Wij zamelen geld in om kinderen met een handicap te helpen. Met dat geld worden speelplaatsen aangepast, samen naar school klassen opgericht en speciale sporten zoals Racerunning geïntroduceerd. Zodat kinderen met een handicap gewoon kunnen meedoen!

Maar de allerbelangrijkste manier om kinderen met een handicap te helpen is: door ze gewoon te behandelen, net als andere kinderen. Kinderen met een handicap willen gewoon meedoen – dat is wat Stichting het Gehandicapte Kind vertelt. Vertel je het door aan je vriendjes en vriendinnetjes? En help je mee om geld in te zamelen?

Start een actie voor het Gehandicapte Kind