Naar hoofdinhoud
Kinderen met en zonder handicap spelen samen in de Speeltuinbende

Samen spelen dankzij de Speeltuinbende

Stichting het Gehandicapte Kind
Speeltuinbende

Door te spelen met andere kinderen, ontwikkel je jezelf en leer je vaardigheden die je de rest van je leven nodig hebt. Maar veel kinderen met een handicap spelen alleen. Ze hebben nauwelijks vriendjes, en veel speelplekken zijn voor hen ontoegankelijk. Onze Speeltuinbende brengt daar verandering in. 

Een stoere club kinderen

De Speeltuinbende is een actieve club van stoere kinderen met en zonder beperking, iedereen is welkom. De Speeltuinbende zet zich in voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd buiten kan samen spelen met kinderen uit de buurt. 

Doel: speeltuinen testen op toegankelijkheid 

In 2011 hebben we de Speeltuinbende opgericht. We begonnen toen met een groepje enthousiaste gezinnen, met kinderen met en zonder handicap. Het doel: speeltuinen testen op toegankelijkheid en advies geven over verbeteringen. Want naar schatting zijn 9 van de 10 speeltuinen niet geschikt voor kinderen met een handicap. Deze club is in de loop van de jaren gegroeid tot 550 gezinnen. Zij hielpen ongeveer 100 speelplekken om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. En daar gaan we mee door. We stoppen niet voordat er in elke gemeente ten minste één inclusieve speelplek is. 

Zelf een lokale speeltuinbende oprichten

Ouders kunnen ook zelf een lokale Speeltuinbende oprichten, met kinderen uit hun eigen buurt. Wij helpen ze dan met tips en materialen. Ook organiseren we samenspeelactiviteiten, om kinderen met en zonder handicapt te laten ervaren hoe leuk samen spelen kan zijn, zoals de Samenspeelweek in de herfstvakantie.  

Door samen te spelen ontwikkelen kinderen zich fysiek en sociaal. Ze verleggen hun grenzen, leren samenwerken en conflicten oplossen. Een kind dat samen met andere leeftijdgenootjes speelt, ontwikkelt meer zelfvertrouwen. De sociale contacten zorgen voor meer eigenwaarde en minder stress. Voor kinderen met een handicap is dat extra belangrijk want zij kennen vaak weinig kinderen in de buurt en voelen zich vaak eenzaam. Geen kind zonder vriendjes, dat is ons doel! 

Meer weten of word lid van de Speeltuinbende

Kinderen met en zonder handicap spelen samen in de Speeltuinbende

Doneer en steun de Speeltuinbende

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.