Naar hoofdinhoud
Kinderen met en zonder beperking samen aan het spelen | Speeltuinbende XL

Speeltuinbende XL: grote stap naar samen spelen

Stichting het Gehandicapte Kind
Speeltuinbende XL

Dankzij onze Speeltuinbende hebben honderden kinderen met en zonder handicap ervaren hoe fijn het is om samen te kunnen spelen. Dat willen we mogelijk maken voor nog veel meer kinderen. Daarom zetten we nu, met steun van de VriendenLoterij, de volgende grote stap: de Speeltuinbende XL.

Elke dag alleen

Veel kinderen met een handicap spelen elke dag alleen. Dat komt bijvoorbeeld doordat speelplekken ontoegankelijk zijn – het probleem waar de Speeltuinbende zich al jarenlang voor inzet door speeltuinen te testen. Maar ook in toegankelijke speeltuinen zie je maar weinig kinderen met een handicap. Dat komt doordat ze nauwelijks vriendjes hebben in de buurt, omdat ze bijvoorbeeld naar aparte scholen gaan. Ook weten andere mensen vaak niet goed hoe ze om moeten gaan met handicaps. Gehandicapte kinderen en hun ouders worden aangestaard, voelen zich niet begrepen, en komen daardoor liever niet in de speeltuin. Dat zijn de problemen die de Speeltuinbende XL gaat aanpakken.

“Als we in de speeltuin zijn wordt Eline raar aangekeken. Het doet pijn om te zien dat niemand met haar wil spelen. Daarom kom ik ook liever niet in de speeltuin” - Moeder van Eline (6).

Een Speeltuinbende in de buurt

Met de Speeltuinbende XL zorgen we voor de kennis, de hulpmiddelen en de cultuur die nodig zijn voor samen spelen. In de eerste plaats gaan we de community van de Speeltuinbende veel groter maken met lokale Speeltuinbendes. We gaan ouders helpen om zelf een Speeltuinbende op te richten in hun eigen buurt. Onze bendeleider helpt hen met tips, informatie en een Samenspeelpakket, met daarin allerlei leuke materialen om speelactiviteiten te organiseren voor kinderen met en zonder handicap.

Inspiratie en ontmoeting

Informatie en inspiratie over samen spelen verspreiden we via onze website, nieuwsbrief en social media. Daar lees je hoe je zelf een Speeltuinbende opricht, hoe je andere ouders en kinderen bereikt en hoe je kinderen met en zonder handicap helpt om samen te laten spelen. Ook vind je er vlogs, nieuwtjes en leuke tips van de Bendeleider. Daarnaast komt er een online platform als ontmoetingsplek. Ouders en kinderen kunnen er in contact komen met andere gezinnen in de buurt. Ze kunnen ervaringen uitwisselen, speelafspraken maken of gezinnen uitnodigen voor de lokale Speeltuinbende. Van veel ouders van een gehandicapt kind horen we dat ze behoefte hebben aan zo’n laagdrempelige manier om contact te maken. Ook ouders van niet-gehandicapte kinderen staan daar vaak voor open.

“Zijn er kinderen van de Speeltuinbende in de buurt? Mijn zoon maakt moeilijk vriendjes en zou graag samen willen spelen in de buurt” - Moeder van Rick (7).

Verder organiseert de Speeltuinbende XL diverse speelactiviteiten zoals Samenspeelmiddagen. Met natuurlijk leuke spelletjes voor de kinderen, maar ook workshops waarin ouders leren hoe ze samen spelen kunnen stimuleren in hun eigen buurt. En natuurlijk blijft de Speeltuinbende speeltuinen testen, om nog meer toegankelijke speelplekken te creëren.

Met dank aan de VriendenLoterij

Met de Speeltuinbende XL maken we de impact van de Speeltuinbende veel groter. Dat is mogelijk dankzij een gift van de VriendenLoterij. Met de 495.000 euro kunnen we de komende drie jaar een belangrijke basis leggen. We bedanken alle deelnemers van de loterij; met jullie steun zorgen we ervoor dat geen enkel kind meer alleen hoeft te spelen vanwege een handicap. Geen kind zonder vriendjes! Wil jij ook bijdragen aan projecten als de Speeltuinbende via de VriendenLoterij? Je kunt meespelen en ervoor kiezen dat een deel van je lot naar Stichting het Gehandicapte Kind gaat.

Aanmelden Speeltuinbende

Wil jij ook lid worden van de Speeltuinbende?

Ga dan naar de website en meld je aan!

 

Speeltuinbende XL: grote stap naar samen spelen

Kom ook in actie en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.