Naar hoofdinhoud
Meisje met handicap op school | Steunpunt Onderwijs

Steunpunt Onderwijs helpt ouders

Stichting het Gehandicapte Kind
Steunpunt Onderwijs

Ouders die willen dat hun gehandicapte kind naar een gewone school gaan, lopen daarin vaak vast. Met als gevolg dat kinderen thuis zitten, of tegen hun zin naar speciaal onderwijs gaan. Ons Steunpunt Onderwijs helpt ouders om de drempels uit de weg te ruimen.

Ouders voelen zich alleen staan

Veel ouders willen graag dat hun kind met een handicap naar de gewone buurtschool gaat. Dan kunnen ze samen met broertjes en zusjes naar school, leren ze buurtkinderen kennen en horen ze erbij. En dat is ook het streven in Nederland met Passend Onderwijs.

Toch ervaren veel ouders problemen als ze hun kind willen aanmelden op een school, of als er hulpmiddelen of ondersteuning nodig zijn. Hun kind wordt niet toegelaten, het geld voor aanpassingen wordt geweigerd, de school voelt zich ‘handelingsverlegen’… Ouders voelen zich daar vaak erg alleen in staan. Ze weten niet wat hun rechten zijn, hun kind verkeert in een kwetsbare positie, gesprekken zijn gespannen. En veel organisaties die zouden moeten helpen, bieden niet veel meer dan een telefonisch consult en een algemene verwijzing naar een website.

Steunpunt Onderwijs doet meer

De medewerkers van ons Steunpunt Onderwijs doen meer. Ze hebben specifieke kennis van wet- en regelgeving. Ze zijn deskundig op het gebied van inclusie en weten welke aanpassingen binnen een reguliere school mogelijk zijn. Ze denken mee met ouders over mogelijke stappen, zoals het opstellen van een brief. Ze weten wie ze kunnen benaderen voor extra deskundigheid of financiële ondersteuning. Ze helpen bij het voorbereiden van gesprekken, en indien nodig gaan ze mee om steun te geven en mee te denken over een oplossing. Ze geven advies en ondersteuning in het veld, met passie en kennis van zaken.

Zo lukte het om tientallen kinderen met een handicap toch regulier onderwijs te laten volgen, in de eigen buurt, met de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben. Ook voor Heidi en haar dochter Lauren. Door tussenkomst van ons Steunpunt Onderwijs kon Lauren naar de reguliere basisschool. En dat bevalt goed – voor alle partijen.

Lees het verhaal van Heidi en haar dochter Lauren

Meer weten over Steunpunt Onderwijs of contact opnemen?

Wil je weten of het Steunpunt Onderwijs iets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op met José Smits en Jacqueline Schoonheim. Zij zijn experts op het gebied van inclusief onderwijs. Ze hebben al vele ouders bijgestaan in hun zoektocht naar regulier onderwijs. Mail of bel naar: steunpuntonderwijs@gehandicaptekind.nl, 06-50817151 (José Smits) en 06-48451194 (Jacqueline Schoonheim).

Kom ook in actie en help kinderen met een handicap

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind thuis hoeft te zitten.

Doneer nu

Benieuwd naar onze andere projecten?

Met jouw steun realiseren we nog vele andere projecten waardoor kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen. Bijvoorbeeld deze.