Naar hoofdinhoud
Rosa op haar runningframe

‘Ik wil ook rechtop’ heeft Rosa als klein kind vaak gezegd. En met de runningframe kan dat.

In mei is Rosa (7) begonnen met Frame Running, bij  AVV: Atletiekvereniging  Valkenswaard. Moeder Ingrid: “Ik kreeg een foldertje in mijn handen en dacht meteen: dat is echt iets voor Rosa. Ze kan haar benen gebruiken, het is goed voor haar conditie, en ze kan ervaren dat ze iets kan leren door te oefenen. Als je niet kunt lopen en het wordt door al die fysiotherapie niet beter dan is dat frustrerend, dan word je daar onzeker van. Dus van Frame Running kan ze groeien, op verschillende manieren.”

Lachen, gieren en brullen

Ingrid: “Het was de eerste keer meteen raak. Rosa ging op de runningframe zitten en begon meteen te stralen. De hele les was het lachen gieren brullen. Het was erg slecht weer, het regende dat het goot, maar ze heeft zo veel plezier gehad. En ze was heel boos toen ze er weer uit moest. Dat is nog steeds zo. Ze schatert de hele les. En ze gaat er helemaal voor, dat is prachtig om te zien. Na de training is ze helemaal gesloopt, maar ook verdrietig omdat de training is afgelopen. En als de training een keer niet doorgaat, dan is ze ontroostbaar.”

Dankzij de runningframe kan Rosa haar benen trainen

Rosa gaat vooruit door het framerunnen. “Ze had een ongecontroleerde manier van haar benen gebruiken en die wordt steeds verfijnder. Die beweging van je ene voet voor je andere zetten, die voor ons heel normaal is, daar moet zij over nadenken. Dat kan ze nu trainen. Normaal lukte dat niet, ze heeft geen balans. Op de runningframe heeft ze dat wel.”

Rosa ging op de runningframe zitten en begon meteen te lachen

Met de instructeur heeft Rosa ook een goede klik. “Hij is heel geduldig, kan veel uit haar halen. Ze is nog de enige op deze locatie, ze traint in haar eentje. Dat een-op-een contact met de trainer vindt ze wel fijn. Maar het voelt voor haar nog niet echt alsof ze op een club zit. Ik hoop dat er andere kinderen bij gaan komen. Maar als er kinderen vóór haar aan het trainen zijn dan kijkt ze haar ogen uit: de kinderen die sporten, dingen die omgeroepen worden, dat zijn voor haar nieuwe dingen, dat vindt ze heel leuk.”

Framerunnen tijdens de gymles

Op school doet Rosa nu ook mee met de gymles op de runningframe. “Daar bleken runningframes te zijn die weinig worden gebruikt. Ik heb de leraar aangesproken: waarom zetten jullie kinderen als Rosa niet tijdens de gymles in een runningframe? Ze zit al de hele dag in een rolstoel. Dat hebben ze gedaan en nu is ze ook echt aan het gymmen! Echt aan het sporten!

Gek op spelen

Naast Frame Running, is Rosa dol op spelen. Ze doet niets liever dan spelen met andere kinderen. Maar doordat de speeltuinen in haar buurt niet toegankelijk zijn voor haar rolstoel, speelt ze vaak thuis in haar eentje met haar poppen.

Lees ook het andere verhaal van Rosa

Rosa aan het framerunnen

Doneer en help kinderen met een handicap framerunnen

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te sporten.

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.