Naar hoofdinhoud
Trainster Kirsten en frameschaatser Bram | Frame Schaatsen

Trainster Kirsten ziet dat kinderen nu ook kunnen schaatsen in plaats van toekijken

Als trainer bij de nieuwe sport Frame Schaatsen ziet Kirsten Muller kinderen met een beperking die voor het eerst in hun leven kunnen schaatsen. "Die blije koppies, dat is een fantastisch gezicht. Schaatsen hoort bij Nederland, daar worden we met z’n allen blij van. Het is goed dat kinderen met een beperking daar nu ook aan kunnen deelnemen." 

"Naast (kinder)oefentherapeut ben ik trainer van de sport Frame Running", vertelt Kirsten verder. "Dat is hardlopen met een frame voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze zomer werd ik gevraagd om namens Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy mee te denken over de introductie van de nieuwe sport: Frame Schaatsen. Afgelopen winter was heel Nederland op het ijs. Dat hoort bij Nederland en zeker bij Friesland; daar worden we met z’n allen heel blij van. Het is goed dat kinderen met een beperking daar nu ook aan kunnen deelnemen, zodat ze niet langs de kant staan."

Pilot Frame Schaatsen

In augustus zijn we het ijs op gegaan om te testen. Enkele weken later hebben we weer een testsessie gedaan met een schaatsframe met andere ijzers. In november begonnen we met de frameschaatstrainingen."

Fantastisch om te zien, al die blije koppies

"Schaatsen is een hele nieuwe ervaring voor deze kinderen. Het is echt fantastisch om te zien, al die blije koppies. De een schaatst zo weg, de ander doet het kalm aan; alles is goed. We hebben spelletjes gedaan om starten en afremmen te oefenen, rondjes geschaatst en slalom geoefend. Het glijden heeft iets heel bijzonders, het gaat makkelijker dan het framerunnen. Het kost de kinderen minder kracht. En Thialf is een machtige ijshal, het is heel indrukwekkend om daar de baan op te schaatsen."

Kinderen met een beperking aan het frameschaatsen

Amy houdt van ijs en van schaatsen. "Dus toen deze pilot kwam was zij de eerste aan wie ik dacht. Dit is fantastisch voor haar, in plaats van toe te moeten kijken, kan ze nu zelf schaatsen. Ik wist dat haar moeder geprobeerd had om schaatsen aan te passen. En ze had het wel met haar runningframe geprobeerd, maar dat lukt niet zo goed als met een schaatsframe. Bij de eerste training stapte ze erop en ging er vandoor met een smile van oor tot oor. Heel blij dat ze mee mag doen."

Bram voelde zich een topschaatser

"Een jongetje, Bram, was lekker bezig; hij wilde graag slippen en probeerde dat steeds. Toen zei hij: 'Zie je ook dat mensen voor me klappen?' Hij voelde zich al een topschaatser. 'Kan ik ook aan een schaatswedstrijd meedoen?' vroeg die mij later enthousiast."

Frame Schaatsen in elke ijshal van Nederland

"Er zijn nog veel meer ouders die dit graag willen voor hun kind. Deze pilot is fantastisch. Ik weet zeker dat kinderen hierna in de rij staan om het ook te proberen. Het zou fantastisch zijn als zij Frame Schaatsen kunnen gaan doen als sport. En het zou mooi zijn als je in elke ijshal in Nederland een paar schaatsframes hebt staan, net zoals je overal schaatsen kunt huren. Zodat je ook als gezin met een kind met beperking kunt schaatsen, en ze niet thuis hoeven te blijven of moeten toekijken."

Trainster Kirsten begeleidt frameschaatser Bram | Frame Schaatsen

Doneer en help kinderen met een handicap Frame Schaatsen 

Met jouw hulp zorgen we ervoor dat geen kind met een beperking alleen hoeft te sporten. 

Doneer nu

Heb je deze verhalen al gelezen?

Hoe groot de impact is van eenzaamheid op het leven van kinderen met een handicap ontdek je in hun aangrijpende verhalen.